Zlínští plavci si na Mistrovství republiky vyplavali několik cenných kovů
Zlínští plavci si na Mistrovství republiky vyplavali několik cenných kovů
foto: NEMO Zlín

Zlínský kraj, Pardubice – Poslední květnový víkend patřil v Pardubicích Mistrovství republiky v plavání s ploutvemi a rychlostním potápění v bazénových disciplínách. Pro závodníky NEMO Zlín bylo toto mistrovství mimořádně úspěšné. Z 15 kvalifikovaných závodníků si hned 11 přivezlo domů nějakou medaili z individuálního závodu nebo štafety.
Oskar Bursa se ziskem 6 zlatých a 2 stříbrných medailí se stal nejúspěšnějším závodníkem Mistrovství republiky, byť to bylo v nejmladší kategorii žáků. I jako mladší žák velmi pomohl štafetám starších žáků NEMO k zisku medailí na 4 x 50 BiFi (zlato) a 4 x 50PP (stříbro).

Jeho starší bratr Kryštof Bursa vybojoval seniorské zlato v disciplínách 50 a 100 BiFi. Kryštof je věkem ještě junior a v této kategorii bude ještě příští rok, přesto na trati 50 BiFi se mu podařilo celkem nečekaně splnit kvalifikační limit pro start na Mistrovství Evropy Juniorů 2022, který proběhne na konci června v polské Poznani. Kryštofa v juniorské mužské kategorii skvěle podpořil Jáchym Uchytil, který si na 50 a 100 BiFi vytvořil výborné osobáky a stačilo to vždy na 3. místo.

V ženách a juniorkách se skvěle předvedla sprinterka Adéla Kneifelová, která vyplavala 4 stříbra a excelentním výkonem pomohla ženské štafetě na 4 x 100 PP k zisku bronzové medaile. Adélu podporovala Petra Polišenská, která byla tahounkou štafety. Po třech letech se na republice představila opět Monika Hamšíková, která pomohla k zisku bronzu ve štafetě. Starší kolegyně podpořila v bronzové štafetě i juniorka Kristýna Vlčková, která si také odváží individuální bronz v juniorkách na 100 PP.

Výborné výsledky ve starších žácích (kat. D) předvedl Aleš Huňa a získal 3 zlaté a 1 stříbrnou medaili v individuálních závodech. Nikol Svinkásková si vyplavala 3 zlaté a jednu stříbrnou medaili a výrazně pomohla štafetě starších žáků k zisku zlata na 4 x 50 BiFi. Do této štafety se hodilo i individuální 3 místo Terezy Novotné v disciplíne 50 BiFi starších žákyň a také nezklamala ve štafetě na 4 x 50 PP.

Vyloženě štafetovou závodnicí se ukázala Adéla Žaludková, která excelentním výkonem podpořila zisk stříbrné medaile smíšené štafety starších žáků na 4 x 50 PP. Výborně si vedli také Žofka Čadová, Tobiáš Tlusták, Daniela Vlčková nebo Anička Slovenčíková.

Trenérské duo klubu NEMO – Mojmír Knápek a Vilém Čejka – odjíždělo z Pardubic velmi spokojeno, ale s vědomím, že udržet takovou medailovou žeň i pro příští roky bude obtížné a zavazující. Bez podpory od ostatních členů klubu a rodičů sportovců se to určitě neobejde.

Zuzana Gregůrková