Naděje Vsetína ovládly Mezinárodní sportovní závody mládeže
Naděje Vsetína ovládly Mezinárodní sportovní závody mládeže
foto: MěÚ Vsetín

Vsetín – Ve dnech 2. – 4. června se Vsetín stal dějištěm Mezinárodních sportovních závodů mládeže (ročníky narození 2007 a mladší). Jejich pořadatelem bylo město Vsetín ve spolupráci se základními školami Sychrov, Rokytnice, Ohrada, Luh a Trávníky a záštitu nad nimi převzal starosta Jiří Růžička.

Těchto závodů se každoročně (tedy s výjimkou uplynulých dvou let, kdy jejich pořádání znemožnila pandemie koronaviru) účastní vybraní mladí sportovci ze čtyř partnerských měst – Vsetína, slovenské Stará Ľubovně a polských Noweho Sacze a Poliance. Posledně jmenované město ale letos na vsetínském klání chybělo.

Závody se skládaly ze tří sportovních odvětví. V pátek 3. června dopoledne je odstartovala atletická část v areálu základní školy Trávníky. Všechny disciplíny kategorie dívek ovládly vsetínské atletky. Sprint na 60 metrů vyhrála časem 8,60 sekundy Lucie Juchelková před Gitou Křivánkovou (8,70). Osmistovku zaběhla nejrychleji (2:39,00) Viktorie Polanská před Kateřinou Chovancovou (2:39,30). Ve skoku vysokém dominovala výkonem 145 cm Eva Bělovová, za níž zaostala o 5 centimetrů celkově druhá Šárka Vakrčková. Ve skoku dalekém byla nejlepší výkonem 440 cm Iva Pipková a ve vrhu koulí výkonem rovných 9 metrů Barbara Tilscherová. V chlapecké části triumfovali ze Vsetína Maxim Kalabus za 180 cm ve skoku vysokém a Lukáš Martínek za 535 cm ve skoku dalekém. Ve sprintu na 60 m brali Jiří Koňařík a David Kročil časem 7,60 sekundy shodně druhé místo. Ve vrhu koulí pak Jaroslav Matoška výkonem 11,5 metru vybojoval rovněž stříbrný post. V běhu na 1000 metrů se vsetínští sportovci na stupně vítězů nepropracovali. A ve smíšené štafetě na 4x 200 metrů byl jejich tým diskvalifikován. V součtu všech výsledků si atletickou část závodů podmanili sportovci ze Vsetína následovaní Nowym Saczem a Starou Ľubovňou.

V odpoledním programu došlo na kolektivní sporty. Chlapce čekal na umělé trávě Pod Pecníkem turnaj v malé kopané, dívky pak ve sportovní hale Na Lapači turnaj ve volejbalu. I v těchto zápoleních byli nejúspěšnější reprezentanti Vsetína před sportovci z Noweho Sacze a Staré Ľubovně. A tak není divu, že i konečné pořadí celých Mezinárodních sportovních závodů mládeže vyznělo nejlépe pro Vsetín, následovaný Nowym Saczem a Starou Ľubovňou.

Nejúspěšnější sportovci si v sobotu 4. června převzali ocenění v divadelním sále Lidového domu, kde také došlo na symbolické předání štafetového kolíku v pořádání těchto závodů. Příští rok se jejich organizace chopí polský Nowy Sacz.

„Sportovní zápolení mladých talentů jsem si užil. Za vůbec to hlavní považuji fakt, že po dvou letech, kdy nás všechny omezovala covidová pandemie, se závody opět mohly uskutečnit a na nadšení dětí bylo znát, že radost z toho mají i ony. Konečné prvenství reprezentantů Vsetína je pak jen tou pomyslnou třešničkou na dortu úspěšně proběhnuté akce,“ uvedl místostarosta pro oblast sportu Tomáš Pifka a dodal: „Velké poděkování patří učitelům tělesné výchovy, ale také sportovním organizacím, ve kterých naše děti vyrůstají. Zde je vidět, že prostředky investované do podpory sportu nesou ovoce. Závěrem bych chtěl poděkovat za vzornou organizaci akce všem pedagogům a kolegyním z městského úřadu.“

Michal Horský