Vrchařská koruna Valašska má za sebou 10 let existence
Vrchařská koruna Valašska má za sebou 10 let existence
Sedmička bajkerů, kteří absolvovali všech 10 ročníků VKV. Zleva Adam Hloch, JIří Trlica, Jiří Juřena, Daniel Hanzel, Petr Masař, Barbora Muchová a Michal Horský. foto: VKV

Valašsko – Desátý ročník cykloturistického projektu „onsemi Vrchařská koruna Valašska“ (VKV) je minulostí. Definitivní tečku za ním učinilo slavnostní vyhlášení výsledků, jež se uskutečnilo v sobotu 4. února ve velkém sále Domu kultury Vsetín. Celkově se o do jubilejního ročníku zapojilo 784 cyklistů.

Smyslem VKV je motivovat širokou veřejnost k pohybu. Pořadatelé každoročně vytipují 20 vrcholů (v roce 2022 to bylo výjimečně 21 vrcholů) na území Valašska a v těsném okolí, které poté cyklisté v období duben – listopad zdolávají. Je už pak na každém, kdy na kopce vyjede a jakou zvolí trasu. Podmínkou je na každém vrcholu si pořídit selfie, které dokumentuje jeho zdolání.

„V době před pandemií koronaviru se našeho projektu účastnilo i přes tisíc cyklistů ročně. Po odeznění pandemie a se začátkem války na Ukrajině a s ní spojenou krizí obecně zájem společnosti o sport trochu ochabl. Je to vidět na nižší návštěvnosti sportovních akcí, ale i na menším zapojení lidí do pohybových aktivit. Projevilo se to také ve VKV, kde jsme zaznamenali jistý úbytek účastníků. V našem případě to ale bylo v roce 2022 dáno i tím, že jsme pro jubilejní ročník vybrali nejnáročnější vrcholy našeho regionu a ne každému, kdo ročník začal, se podařilo je zkompletovat,“ konstatoval hlavní organizátor VKV Adam Hloch.

Celkově se tak v roce 2022 do VKV zapojilo 784 účastníků, z toho v hlavní kategorii určené cyklistům na běžných kolech to bylo 531 sportovců. Vůbec nejrychleji se vrcholy podařilo zkompletovat rodinnému tandemu Metoděj a Antonín Liebelovi ze Zubří, resp. Poličné, kteří je zdolali za 1 den, 11 hodin a 45 minut jízdou dlouhou 330 kilometrů. Jako součást hlavní kategorie byla v desátém ročníku VKV premiérově vyhlášena i soutěž zaměstnavatelů. Každý účastník této kategorie získával za zdolané vrcholy body pro svého zaměstnavatele. Nejvíce jich nakonec nashromáždili zaměstnanci rožnovské společnosti onsemi, která je generálním partnerem VKV.

Další tradiční kategorií tohoto projektu je „VKV junior – s Austinem na vrchol!“ určená dětem. Do ní se v roce 2022 zapojilo 251 cyklistů ze 76 škol a 39 sportovních klubů, přičemž 215 držitelů splnilo podmínku pro zisk ocenění, tedy zdolat alespoň 5 libovolných kopců. Ve skupině žáků základních škol nejrychleji pokořil všechny vrcholy Jiří Havlík ze Zlína, ve skupině studentů středních škol to byl Metoděj Liebel ze Zubří. Podobně jako v hlavní kategorii i v té juniorské účastníci získávali zdolanými kopci body do kolektivních soutěží – do pořadí škol a také sportovních klubů. Ze škol se nejvíce zapojili studenti Masarykova gymnázia, SZŠ a VOŠZ Vsetín, ze sportovních klubů pak hokejisté VHK ROBE Vsetín.

Další vedlejší kategorií je „Navmatix VKV bez bariér“. Tu i v roce 2022 tvořily tři skupiny. Největší tradici z nich má ta určená hendikepovaným cyklistům. Zapojili se do ní čtyři účastníci, z nichž nejrychleji pokořila vrcholy Dana Pohořelská ze Vsetína. Ve skupině přívěsných vozíků se k držitelům zapojilo 5 sportovců a jejím vítězem se stala Jana Koutná ze Vsetína. V poslední skupině elektrokol se mezi 23 účastníky nejvíce dařilo Marianu Kapustovi z Brumova-Bylnice.

Desátý ročník VKV ale nebyl jen o zdolávání vrcholů. Spojen byl i s beneficí „Šance pro véčkařku Janu“. „Jejím smyslem bylo finančně podpořit čtyřnásobnou držitelku VKV Janu Macíčkovou, která podstupuje rekonvalescenci po vážném úrazu. Finanční podporu mohli lidé posílat na transparentní účet našeho spolku po celou dobu konání desátého ročníku VKV. Celkově se vybralo úžasných 432 670,27 koruny. Všem, kteří přispěli, moc děkujeme,“ přiblížil další organizátor VKV Michal Horský.

Součástí „onsemi VKV 2022“ byly i tradiční doprovodné aktivity. Účastníci tohoto cykloturistického projektu celkem čtyřikrát absolvovali skupinové darování krve. Organizátoři připravili i veřejnou vyjížďku či besedu se špičkovým českým ultracyklistou a patronem VKV Svaťou Božákem.

„Jubilejní ročník onsemi VKV jsme uzavřeli v sobotu 4. února tradičním galaprogramem v Domě kultury Vsetín. A nyní již odstartovaly přípravy ročníku jedenáctého. Podrobnosti k němu zveřejníme již brzy. Prozatím mohu slíbit to, že v něm vyhlásíme k zdolávání dvacet zcela nových vrcholů, které se ještě v hlavní kategorii neobjevily,“ uzavřel Adam Hloch s tím, že další informace o tomto cykloturistickém projektu najdete na webu www.vkv-bike.cz a sociálních sítích facebook, instagram a twitter.

Vrchařská koruna Valašska