Ve Starém Městě a ve Zlíně se v květnu poběží pro Paměť národa
Ve Starém Městě a ve Zlíně se v květnu poběží pro Paměť národa
foto: Adam Zimčík

Zlínský kraj – Také letos se ve Starém Městě poběží pro Paměť národa. Staroměstský běh se tentokrát uskuteční po skončení silničního závodu Slovácký okruh na stále uzavřené trati v neděli 15. května. Poběží se také ve Zlíně, kde je běh naplánovaný na 22. května.

Zázemí pro start a cíl ve Starém Městě opět nabídne Sportpark Rybníček, odkud se běžci napojí na dočasně vytvořený okruh centrem Starého Města. Měřené úseky pro 5 a 10 kilometrů představují jedno a dvě kola okruhu. Organizátoři myslí i na rodiny a děti.

„Rodinný dvoukilometrový běh je symbolický a je možné jej absolvovat na kole, odrážedle nebo třeba s kočárkem. Pro samotné děti bude dle věku připravena trasa symbolického běhu od 250 do 1 520 metrů přímo okolo Rybníčku,“ vysvětluje jeden z organizátorů Marek Pochylý.

Součástí doprovodného programu ve Starém Městě bude na náměstí Velké Moravy také výstava Příběhy 20. století.

Ve Zlíně je vypsána trasa na 5 kilometrů a rodinný běh měří 1 kilometr. Závod odstartuje u fotbalového hřiště v Loukách. „Polovina trati povede po cyklostezce směrem do Malenovic, druhá polovina pak po lesní pěšině podél řeky Dřevnice zpátky do Louk,“ přibližuje spoluorganizátor běhu Bohuslav Komín z Běhy Zlín.

Běh pro Paměť národa se uskuteční v květnu na 18 místech po celé České republice. V loňském roce, i přes komplikace spojené s pandemií covid-19, se zúčastnilo celkem 2 247 běžců, 85 škol a 44 firemních týmů a na startovném se vybral více než 1 milion korun.

Každý účastník běhu si může vybrat jeden konkrétní příběh nebo skupinu lidí, kteří ve 20. století bojovali za svobodu a demokracii, a „Běžet za…“ na svém startovním čísle. Výtěžek ze startovného poputuje na další natáčení příběhů pamětníků 20. století a rozšíření veřejné sbírky Paměť národa.

Kateřina Nosková