V sobotu startuje Zlínská lesní hodinovka. Závod se poběží na Lesní čtvrti
V sobotu startuje Zlínská lesní hodinovka. Závod se poběží na Lesní čtvrti
foto: Milan Mikšík

Zlínský kraj – Příznivci sportovních výzev, pozor! V sobotu 15. dubna se uskuteční 41. ročník Zlínské lesní hodinovky. Start zajímavého krosového závodu určeného pro širokou sportovní veřejnost, který se poběží na trati na Lesní čtvrti, je u Altánu U Spáleného dubu v 10 hodin.
Prezence do závodu, jenž se započítává do celoroční soutěže Běhy Zlín 2023, začíná ve společenské místnosti hvězdárny ve Zlíně v 8:30 hodin a skončí v 9:40 hodin. ,,Startovné při online registraci je do čtvrtku 13. dubna 150 Kč, na místě v den závodu pak 250 Kč,“ prozradil ředitel závodu Jiří Prokop.

Všichni běžci mají zajištěné občerstvení, a to iontový nápoj, ovoce, čaj a polévku po závodě.

,,Po skončení hlavního závodu jsou ještě připravené dětské běhy v délce podle věku od 100 metrů. Ty se budou konat na hřišti 100 metrů od zlínské Hvězdárny,“ láká do Zlína také děti Prokop.

Tradičního krosového podniku se mohou zúčastnit muži i ženy bez rozdílu věku. Pořadatelé vypsali 4 kategorie mužů, 3 kategorie žen, dále pak kategorii juniorů a kategorii juniorek. Vítězové všech seniorských kategorií a všichni medailisté budou finančně odměněni.

,,Běhat se bude v lese na kilometrovém okruhu na trati s rovinatým profilem,“ vybízí všechny zájemce ke sportování další z pořadatelů Bob Komín. Ten na startu jediné hodinovky v Česku, která se běhá v příjemném lesním prostředí, očekává kolem 150 vyznavačů krosového běhu.

Rekord lesní hodinovky ve Zlíně drží už z roku 1996 reprezentant SKOB Zlín Martin Sadílek, který před 27 lety ještě na staré trati v okolí Vršavy v tropických červnových podmínkách za hodinu čistého času uběhl 17 980 metrů. Mezi ženami je rekordmankou z roku 2018 Helena Kotopulu z Moraviamanu Otrokovice, jež před 5 lety uběhla 14 780 metrů.

V roce 2022 ve Zlínské lesní hodinovce mezi muži zvítězil malenovický vytrvalec Matěj Beníček. Reprezentant KESBUK Teamu za hodinu čistého času na trati na Lesní čtvrti uběhl 16 710 metrů. Závod žen vyhrála Eva Kučerová z týmu Mattoni FreeRun Zlín. Běžkyně z Lukova uběhla 13 790 metrů.

zlin.cz