Druhý ročník Dnů otevřených sportovišť je tady!
Druhý ročník Dnů otevřených sportovišť je tady!

Zlínský kraj – Zlíňanům otevře své brány řada místních klubů i organizací. Nabídnou dospělým i dětem zcela zdarma spoustu tradičních, ale i netradičních sportů, které si vyzkouší pod dohledem profesionálů. Akce se uskuteční 21. a 22. dubna ve vybraných časech na zlínských sportovištích, veřejných prostranstvích a ve sportovních halách. Program vyvrcholí v neděli 23. dubna na náměstí Míru, kde budou návštěvníky čekat workshopy s extrémními cyklisty, u-rampa, parkourová zóna nebo umělecké graffiti či koncert kapely Křídla.
„Chceme, aby rodiče měli povědomí o jednotlivých sportech ve Zlíně a vybrali si ten nejlepší pro své děti. Navazujeme na festival sportu, který se ve Zlíně již nějakou dobu koná, nicméně je lepší poznat daný sport ve svém přirozeném prostředí. Sport je pro rozvoj dětí jednoznačně pozitivní, proto chceme touto akcí kluby i děti propojit,“ popsal primátor Zlína, Jiří Korec.

V rámci otevřeného tréninku Rugby Club Zlín si vyzkoušíte jednotlivé prvky rugby jako je přihrávka, skládka, kop na „háčko“ a mnoho dalšího. Poměřit své síly budete moct také s reprezentantem baseballového klubu Cobblers Zlín, vyzkoušíte si techniku odpalování míčku na tréninkovém trenažeru či si zasoutěžíte v rychlostním hodu. Meet Fit Zlín si připravil pro zájemce fitness lekci na speciálních skákacích botách, orientaci v přírodě pomocí mapy a buzoly si vyzkoušíte na několika tréninkových tratí Sportovního klubu orientačního běhu. Díky dalším zapojeným klubům a organizacím si můžete vyzkoušet střelbu z luku, jízdu na speciálních sálových kolech, chůzi na slackline popruhu, florbal, golf či aquaerobik. Každý si může přijít také vyzkoušet na vlastní kůži, co všechno obnáší trénink taekwonda, thajského boxu či MMA. Všechny zapojené kluby, v jakém čase je lekce otevřená a zda je potřeba se předem registrovat naleznete na www.kulturazlin.cz.


Dny otevřených sportovišť vyvrcholí v neděli 23. dubna odpoledním zábavním programem na náměstí Míru. Připravena bude řada různorodých aktivit, workshopů, vystoupení i soutěží. Náměstí obsadí u-rampa společně s menší parkourovou zónou s překážkami (VSA Xtreme), kde proběhnou nejen různé ukázky, ale i parkourová show. Vystaveny budou modely Tesly – model S Plaid a X Plaid. Profíci z Teslicka.cz vám představí, co všechno tyto elektro vozy umí, ukáží veškeré vychytávky, např. hořící krb, prdící sedačky, megafon či light show. Zájemci si budou moct do vozů také sednout. Nebude chybět ani soutěž o zážitkovou jízdu! Pro děti budou připraveny šlapací káry (Šlape-to), menší trampolínky a skákací boty (Meet Fit) nebo vraky aut, na které se bude sprejovat. V rámci cestovatelského festivalu Neznámá země proběhnou workshopy a autogramiády s extrémními a dálkovými cyklisty. Od těch nejpovolanějších se dozvíte, jak si vybrat nebo poskládat nejideálnější kolo, jak přežít nejtěžší závody světa, jak naplánovat poznávací cesty nebo jak si užít kolo rekreačně, pro čirou radost z pohybu. Setkáte se s extrémním cyklistou Adamem Záviškou, který má za sebou nejtěžší a nejdelší závody světa, dále s Víťou Dostálem, prvním Čechem, který objel zeměkouli na kole a do třetice s horolezcem a vášnivým cyklistou Radkem Jarošem, který jako jediný Čech a 15. muž na planetě získal Korunu Himaláje, když stanul na vrcholech všech osmitisícovek. Z rodného Nového Města na Moravě dojel na kole na Kavkaz pod horu Elbrus a v Austrálii absolvoval také slavný závod Crocodile Trophy. Bohatý program doplní vstupy moderátora z jednotlivých stanovišť a na pódiu vystoupeni beatboxera Ondřeje „Endru“ Havlíka s klávesistou Jenem Hovorkou a koncert zlínské kapely Křídla.

Akci pořádá statutární město Zlín prostřednictvím příspěvkové organizace Živý Zlín.

Město Zlín