Svaťa Božák přijal gratulaci na radnici. Probírala se úmorná vedra, hodiny z Kansasu i medvěd u cesty
Svaťa Božák přijal gratulaci na radnici. Probírala se úmorná vedra, hodiny z Kansasu i medvěd u cesty
foto: Ivo Dvořák

Rožnov – Rožnovský cyklistický ultramaratonec Svaťa Božák, který před pár dny potřetí v kariéře zdolal Race across America (RAAM), na setkání na radnici v Rožnově pod Radhoštěm přijal gratulaci ke svému úspěchu. Společně s manželkou Lenkou a synem Ondřejem, kteří oba byli členy podpůrného týmu přímo na trati, pohovořili se starostou města Jiřím Pavlicou o závodě, který vede ze západu na východ USA, měří 3 000 mil (cca 4 900 km) a kterému se přezdívá nejtěžší závod planety.

„Svaťa Božák znovu dokázal, že u nás v Rožnově jsou tvrdí hoši. Již potřetí zdolal tento extrémně těžký závod a já jsem mu velice rád potřásl pravicí a pogratuloval za sebe, ale i za celé město. Mnoho Rožnovanů Svaťovo počínání sledovalo na sociálních sítích a je skvělé, že to dopadlo dobře,“ řekl na setkání starosta Rožnova pod Radhoštěm Jiří Pavlica.

Svůj třetí RAAM dokončil Svaťa Božák v noci z pátku 24.6. na sobotu 25.6. středoevropského času ve skvělém čase 10 dní, 3 hodiny a 6 minut a vyhrál tak svou kategorii RAAM solo do 50 let. „Výsledku si obrovsky cením, protože vím, kolik je za tím přípravy a dřiny a kolik práce se vším měl celý tým. Ještě jednou s lehkým odstupem bych rád poděkoval všem partnerům a sponzorům, včetně „srdcařů“, kteří mě v rámci projektu na mém webu podpořili zakoupením virtuálních mílí. Speciální kategorií pak jsou fanoušci přímo na trati, kteří mě povzbuzují třeba i s českými vlajkami, od fanoušků v Kansasu jsem dokonce letos dostal památeční dárkové hodiny s nápisem časové kontroly Kansas,“ ohlédl se za svým třetím americkým dobrodružstvím Svata Božák, jenž přinesl na radnici pamětní desku z Race across America 2022.

Jako největšího soupeře na trase cyklista jmenoval úmorné vedro. „Připraveni jsme byli v podstatě na všechno, ale teploty v Arizoně a Nevadě byly i kolem 40 stupňů, s tím se fakt hodně špatně bojovalo. Když nebylo vedro, tak zase dělal problémy třeba velmi silný vítr v Kansasu, ale právě o překonávání těchto překážek tento závod je,“ pokračoval v povídání Svaťa Božák.

Jako každý rok i tentokrát došlo na bezmála pět tisíc km dlouhé pouti na neobvyklé situace. „Kuriozitou určitě byl medvěd, na kterého jsme narazili v Coloradu jen kousek od cesty. Taky jsem při jízdě málem trefil srnku, tam jsme se minuli fakt jen o kousíček. Pokaždé, když tady jedu, je toho fakt na cestě hodně, s čím se potkáte,“ říká závodník, jenž si na radnici vzal dvě rodinné posily – syna Ondřeje a manželku Lenku, kteří oba byli členy podpůrného teamu, který absolvoval celé americké dobrodružství se Svaťou. „Měli jsme to v doprovodných vozech dobře sehrané. Chlapi byli spíše na takové to hecování a hnaní směrem dopředu, my holky jsme to spíše držely více do klidu a občas jsme doporučili zařadit zpátečku a uklidnit situaci. Celkově jako tým jsme to myslím zvládli a na Svaťu jsme velmi hrdí,“ hodnotila třetí absolvovaný RAAM manželka Lenka Božáková.

Bc. Marek Havran, MěÚ Rožnov pod Radhoštěm