Mezinárodní týden turistiky na Valašsku odstartovalo přes 130 turistů
Mezinárodní týden turistiky na Valašsku odstartovalo přes 130 turistů
foto: Radovan Kocúrek

Vsetín – Program 31. ročníku Mezinárodního týdne turistiky na Valašsku (MTTV) byl oficiálně zahájen v sobotu 9. července v Domě kultury. Na Vsetín dorazilo přes 130 turistů, kteří budou v následujících dnech procházet trasy na Valašsku, ale i na Slovensku. Nově jsou připraveny i cyklotrasy.

Zahájení MTTV v Domě kultury se ujala místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová (KDU-ČSL). „Vítejte na Valašku všichni milovníci královské disciplíny, kterou je turistika. Ze všech koutů republiky vás dorazilo více než 130 a náš organizační tým pro vás připravil přes 140 kilometrů turistických tras kouzelnou valašskou krajinou, které vás zavedou na nádherné výhledy. Kdo si přivezl kolo, může využít připravených více než 100 kilometrů cyklotras. Novinkou letošního ročníku jsou QR kódy, kterými si můžete všechny trasy načíst do mobilů a dle nich si procházet naše valašské lesy a kopce. Užívejte krásy naší přírody a ve zdraví se nám z výšlapů vraťte,“ těmito slovy přivítala místostarostka Hlaváčová účastníky MTTV a v následujících se osobně zúčastnila vyjížďky na připravených cyklotrasách.

První den po slavnostním zahájení letošního ročníku, tedy v neděli 10. července, se (cyklo)turisté vydali k obelisku 18. poledníku nad Vesníkem, ke Kamenu slunovratů a Svantovítově skále nad Růžďkou. Dnes je čeká výšlap na Ochmelov. V úterý 12. července vyrazí na Slovensko do Strážovských vrchů, ve středu 13. července do okolí Valašského Meziříčí a ve čtvrtek 14. července na Prženské paseky. Tentýž den od 18 hodin čeká účastníky v malém sále Domu kultury slavnostní vyhodnocení MTTV.

„Všem turistům i cykloturistům, kteří na letošní ročník Mezinárodního týdne turistiky na Valašsku dorazili, přeji spoust nádherných zážitků při poznávání naší valašské krajiny. Předpověď počasí je příznivá, a tak věřím, že si pobyt v našem regionu užijí,“ uzavřel místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011), do jehož gesce spadá oblast cestovního ruchu.
Podrobnosti k MTTV najdete na webech www.mttv.unas.cz a www.mestovsetin.cz, nebo na facebookovém profilu @mttv.vsetin.

Michal Horský