Na podporu sportu kraj pošle o dvacet milionů korun více než v loňském roce
Na podporu sportu kraj pošle o dvacet milionů korun více než v loňském roce
Ilustrační foto

Zlínský kraj – Rada Zlínského kraje včera schválila dotace v oblasti sportu ve výši 51 milionů korun. Nejvíce prostředků půjde na podporu sportování dětí a mládeže. V letošním roce pošle kraj do sportu o 20 milionů korun více než v předchozím roce.

Na program Činnost a rozvoj mládežnického sportu alokovali radní pro letošní rok částku ve výši 41,3 milionu korun. Peníze z tohoto programu budou rozděleny mezi 165 žadatelů. Nově program zahrnoval dotace na vrcholová sportovní odvětví a pro krajské sportovní mládežnické akademie.

„Finance jsou určeny na výchovu talentovaných sportovců, přímou a systematickou práci s dětmi a mládeží, na přípravu a účast sportovních týmů či družstev na sportovní akce,“ vysvětlil radní Jiří Jaroš, zodpovědný za oblast sportu. Program je určen na podporu mladých fotbalistů, hokejistů a házenkářů. S žádostí uspěli všichni žadatelé. Mezi FC Slovácko, Fotbalový club Zlín, Handball club Zlín, Handball club Zubří, HC Berani Zlín a Valašský hokejový klub Vsetín bude rozděleno 14,5 milionu korun.

Na program Jednorázové projekty v oblasti mládeže a sportu pošle Zlínský kraj letos celkem 5 milionů korun, což je o milion korun více než loni. V rámci programu si nově mohly kluby požádat o podporu na pořádání nebo účast na sportovních republikových a mezinárodních projektech. Na akce plánované ve 2. pololetí letošního roku bude otevřeno 2. kolo příjmu žádostí o dotace od 15. 5. 2023 do 7. 6. 2023 do 16:00 hodin.

Třetí podpořenou oblastí je sport v menších obcích do tří tisíc obyvatel. V letošním roce mezi ně kraj rozdělí 5 milionů korun.

Vladimír Dostálek, Krajský úřad Zlínského kraje