Nový ročník Nočních běhů na Zlínsku startuje tuto sobotu v Kroměříži
Nový ročník Nočních běhů na Zlínsku startuje tuto sobotu v Kroměříži
foto: Milan Mikšík

Zlínský kraj – Letošní pětidílný seriál Franz Josef Kaiser Nočních běhů ve Zlínském kraji začíná. První akcí bude už tuto sobotu 22. dubna Noční běh v Kroměříži. Start pět kilometrů dlouhého závodu je na kroměřížském Velkém náměstí ve 20:30 hodin.
Běžecký seriál pořádaný spolkem Běhy Zlín je určen široké veřejnosti. Akce vedle Kroměříže postupně zavítá také do Holešova, Rusavy, Rožnova a Zlína. Součástí je i Rodinný charitativní běh pro Handicap Zlín, který předchází večernímu běhu. Běžci mají možnost běhat i místy, která mají svoji historii a běžně jsou ve večerní dobu veřejnosti nepřístupná.

,,Například v Kroměříži trať vede Podzámeckou zahradou. Do ní se přitom veřejnost po setmění běžně nedostane,“ popsal atraktivitu kroměřížského závodu předseda spolku Běhy Zlín Bob Komín.

Odměny čekají na nejlepší ve čtyřech mužských a ženských kategoriích, včetně juniorů. Součástí běžeckého závodu je i tandemový běh dvojic složených z jedné ženy a jednoho muže bez rozdílu věku.

Podzámeckou zahradou přitom vede i část Rodinného charitativního běhu pro Handicap Zlín, který měří jeden kilometr. Charitativní běh je určen pro rodiny s dětmi. Všichni získají účastnickou perníkovou medaili a startovní číslo na památku. „Vítězem tohoto běhu jsou všichni účastníci. Jeho celý výtěžek bude poukázán spolku Handicap Zlín,“ informují organizátoři na webu www.nocnibehy.cz.

Rodiny s dětmi se mohou v Kroměříži těšit i doprovodný program. „Připraveny jsou dovednostní a zábavné hry. Kulisu akce bude dělat i spolek vojenské historie Von Macenau věnující se období Rakouska-Uherska. Děti se budou moci třeba vyfotit s vojáky v dobovém oblečení a dospělí ochutnat dobroty z polní kuchyně,“ přiblížil doprovodný program Bob Komín.

Každý účastník Franz Josef Kaiser Nočního běhu dostane v cíli na památku originální medaili. Letos je inspirována noční květinou Nocenkou zahradní. „Na každé akci získá účastník jeden z pěti okvětních lístků Nocenky. Po všech pěti akcí, tak bude každý mít klidně celou květinu navíc s erby všech pěti míst, kde běháme,“ popsal Bob Komín a dodal, že medaile ze dřeva ručně vyrábí zakladatel Nočních běhů Vladan Daněk z Holešova.

V loňském roce kroměřížský Noční běh mezi muži vyhrál Matěj Beníček (KESBUK). Otrokovický vytrvalec doběhl do cíle v čase 16:30. V závodu žen zvítězila Kateřina Ryšánková z Babic u Uherského Hradiště (Klimatex Running Team, 20:41). V roce 2022 si v Nočním běhu v Kroměříži ve všech kategoriích zazávodilo 128 běžců a běžkyň.

Na Noční běh v Kroměříži je možné se přihlásit přes web za zvýhodněné startovné do 20. dubna nebo na místě v den závodu.

PROGRAM NOČNÍCH BĚHŮ VE ZLÍNSKÉM KRAJI POŘÁDANÝCH SPOLKEM BĚHY ZLÍN 2023:

22. dubna: Kroměříž (5 km)
20. května: Holešov (10 km)
15 a 16. července: Rusava (5 km a 12hodinovka)
2. září: Rožnov pod Radhoštěm (6 km)
27. září: Zlín (6 km)

Kateřina Nosková