Historický okamžik! Freestyle jezdec Miler přeskočil dva kamiony na kole
Historický okamžik! Freestyle jezdec Miler přeskočil dva kamiony na kole
Freestyle MTB biker Dan Miler přeskočil jako první český sportovec na kole dva kamiony. foto: Jan Zapletal

Zlínský kraj – Naprosto ojedinělý výkon! Freestyle MTB biker Dan Miler přeskočil jako první český sportovec na kole dva kamiony. A nejen to – předvedl nad nimi také salto vpřed.
„Měl jsem k tomu velký respekt, nic podobného nikdo přede mnou nezkusil. Adrenalin to byl obrovský,“ prohlásil zkušený český jezdec, který nebezpečný kousek předvedl v areálu v Kroměříži. Právě tam se v sobotu uskuteční oblíbený festival OCB Překonávání gravitace, kde budou k vidění další neskutečné triky na kole nebo také motorce či koloběžce.

Na kole umí dát dvojité salto nebo vyskočit s ním do výšky k devíti metrům. Ale dva kamiony vedle sebe? To ještě nikdo na světě přeskočit nedokázal.

„Potěšilo mě, když mě organizátoři tohoto nápadu oslovili a ihned jsem se rozhodl do toho jít. Když jsem je však viděl zaparkované před sebou, měl jsem obavy,“ popsal Miler, který se předvádění triků na kole věnuje dlouhodobě. Tohle ale pro něj byla zcela nová výzva. „Párkrát jsem kamiony na kole přeskočil jen tak. I to nebylo jednoduché, protože člověk se musel extrémně rozjet. Nechtěl jsem se rozfláknout na jejich střeše.“

Když ale Miler získal jistotu, předvedl nad nimi salto vpřed, čímž se stal historicky prvním freestyle bikerem, který něco podobného dokázal.

„Inspiruje mě v tom Libor Podmol, který před lety přeskočil na motorce rodinný domek. Bylo zvláštní si prohlédnout v saltu stojící kamion. Rád bych vymyslel další podobné projekty,“ pochvaloval si Miler, který má v plánu vytvořit světový rekord. A to ve skoku na kole do výšky.

„Vím, že současný rekord je kolem deseti nebo jedenácti metrů. Myslím, že bych to mohl dát. Přeskok kamionů mi dal odvahu a mohly by to odstartovat,“ usmíval se zkušený jezdec.

Také Miler bude rovněž k vidění na festivalu OCB Překonávání gravitace. V sobotu v areálu na Výstavišti v Kroměříži se mohou diváci těšit na jezdce z celého světa, kteří patří ke špičce.

„Scéna freestyle MTB nebo BMX spěje k videohrám. Je neskutečné, co současní bikeři předvádí. Jako, kdyby si na nějakém ovladači navolili možnost bez gravitace a předváděli nemožné triky,“ obdivuje elitu Miler, který má v repertoáru dvojité salto dopředu.

„To dělá pět lidí na světě. Pohyb není zcela přirozený, využívá se v něm zvláštní rotace celého těla,“ dodal český freestyle biker, který se účastní exhibic po celém světě nebo například v německých akrobatických cirkusech.

OCB Překonávání gravitace začne v Kroměříži v sobotu od 12:00 na Výstavišti. V akci bude například Rakušan Tobi Merz nebo Američan Christian Arehart.

„Jedná se o profesionální akrobaty s triky, které jsou prostě neuvěřitelné,“ prohlásil Marek Hořava, zakladatel oblíbeného festivalu.

Na motorce skočí salto Libor Podmol, silák Jiří Tkadlčík bude zase zvedat auto nad sebou. Atraktivní triky bude předvádět Richard Zelinka, mistr světa na koloběžce. Pro veřejnost bude k dispozici katapult, který vystřelí lidi do 45 metrové výšky. dodal Marek Hořava, zakladatel oblíbeného festivalu.

Michal Konečný