Berani ztratili náskok, s Litoměřicemi padli v prodloužení. Vsetínu vychytal výhru Žukov
Berani ztratili náskok, s Litoměřicemi padli v prodloužení. Vsetínu vychytal výhru Žukov
Zlínští hokejisté prohráli s Litoměřicemi. foto: Libor Kožík

Zlín, Vsetín – Udrželi vedoucí pozici, slaví první novoroční výhru. Hokejisté Vsetína zvládli domácí duel s Prostějovem, Hanáky před dvěma tisícovkami diváků na Lapači zdolali 4:1 a dál vládnou Chance lize. Vítězství si naopak nechali utéct zlínští Berani, kteří ve vyrovnaném utkání podlehli Litoměřicím 2:3 po prodloužení.
Vsetínští fanoušci kromě střelců velebili hlavně brankáře Žukova, „Kdyby v brance nestál Max, asi by nebylo moc o co hrát. Ale i takové zápasy někdy jsou,“ uvedl trenér Vsetína Radim Kucharczyk.

S výkonem mužstva spokojený tentokrát nebyl, bral jenom tři body. „Hosté měli po první třetině vést tak 8:2, ale byla to plichta a to jen díky brankáři Maximu Žukovovi. Kluci zabojovali a dali góly a ve třetí třetině jsme si to pohlídali,“ říká Kucharczyk.

Prostějovští měli v první polovině úvodní periody mnohem více ze hry a dokázali z toho díky odrazu Jana Slaniny vytěžit vedoucí gól. Po pár neúspěšných pokusech projít do útočného pásma se Jiří Weintritt rozhodl si vzít oddechový čas a Valachy tak nakopnout, což se mu povedlo, když Klhůfek v přesilovce srovnal na 1:1 a zavelel k obratu. V polovině zápasu rozjásal domácí fanoušky David Vítek a posléze i Jan Štefka. Triumf Valachů završil střelou do prázdné brány soupeře Riku Sihvonen.

Zatímco na Lapači se znovu slavilo, hokejistům Zlína vstup do nového roku nevyšel. Berani si připsali další ztrátu, když doma podlehli Litoměřicím 2:3 po prodloužení. Svěřenci trenéra Miloše Říhy přitom proti Kališníkům drželi až do 49. minuty těsné vedení 1:0 a ještě v 55. minutě na tom byli o gól lépe.

Litoměřice ovšem v závěru srovnaly a na začátku prodloužení duel definitivně rozhodly. Beranům k výhře nestačilo ani 49 střel, které na hostujícího gólmana Krále vyslali.

Na druhé straně si premiéru ve zlínském dresu odbyl brankář David Honzík z Nitry a první zápas v seniorském hokeji odehráli teprve sedmnáctiletý nejlepší střelec juniorské ligy Lukáš Heš a devatenáctiletý Stanislav Sadovikov z Ukrajiny.

„Naše špatná koncovka je k zamyšlení, na tréninku na tom pracujeme. Nacházíme se v situaci, kdy nám tam nepadají góly a bohužel nám chybí i štěstí. Častá vyloučení se nesmějí stávat, řada z nich byla zcela zbytečná. Děláme školácké chyby, což je neomluvitelné,“ uvedl asistent trenéra PSG Berani Zlín Oldřich Horák.

Zlín je na 10. místě se 43 body, nicméně ve vyrovnaném závěru tabulky má na předposlední příčku k dobru pouhé tři body. Kubiš a spol. hrají v dalším kole v sobotu 7. ledna v Přerově, Valaši se utkají ve stejný den s Litoměřicemi.

CHANCE Liga, 34. kolo –

VHK ROBE VSETÍN – LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Klhůfek (Jenáček, Lichanec), 31. Vítek (Lichanec, Klímek), 33. Štefka (Hořanský, Bláha), 56. Sihvonen (Klhůfek) – 4. Slanina (Venkrbec) Rozhodčí: Petružálek, Květoň – Polák, Hnát. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 2091. Střely na branku: 18:32. Zblokované střely: 9:13. Vhazování: 34:20. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 4:1.Vsetín: Žukov – Smetana, Říha, O. Němec, Jenáček, Voženílek, Ondračka – Jenyš, Berzinš, Rob – Sihvonen, Klhůfek, Berger – Hořanský, Štefka, Š. Bláha – Klímek, Lichanec, Vítek.

Prostějov: Pavelka – Valenta, Kubeš, Staněk, Pěnčík, Bartko, Poledna, Hamšík – Jiránek, Vlach, Illéš – V. Burian, Ostřížek, Veselý – Slanina, Hašek, Jansa – Jandus, Venkrbec, Maruna.

PSG BERANI ZLÍN – HC STADION LITOMĚŘICE 2:3 PO PRODLOUŽENÍ (1:0, 0:0, 1:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Talafa (Gazda), 55. Gazda (Honejsek) – 49. Jícha (Kuťák, Válek), 57. P. Svoboda (Kracík, Procházka), 62. Procházka. Rozhodčí: Svoboda, Grygera – Komínek, Král. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. Diváci: 1 759. Střely na branku: 49:32. Zblokované střely: 10:7. Vhazování: 37:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

Zlín: Honzík – Talafa, Gazda, Novotný, Suhrada, Husa, Zbořil, Riedl – Sedláček, Honejsek, Mrázek – Pospíšil, Kindl, Heš – Ondráček, Hejcman, Kubiš – Zabloudil, Sadovikov, Köhler.

Litoměřice: Král – Jebavý, Hampl, Výtisk, Veber, Šedivý, Holý, Němec – Válek, Kuťák, Koláček – Procházka, Kracík, Svoboda – Cikhart, Jícha, Vitouch – Jiruš, Pártl, Gajda.

Michal Konečný