Adéla Kubišová šestá na mistrovství světa!
Adéla Kubišová šestá na mistrovství světa!
foto: M-Studio Pole and Hoop

Val. Meziříčí – Velký úspěch a nepopsatelný zážitek… tak hodnotí patnáctiletá Adéla Kubišová svou účast na mistrovství světa v Aerial Hoop (vzdušná akrobacie na kruhu) ve Švýcarsku, které se konalo od 27. do 30. října. Z 19 nejlepších závodnic z celého světa se umístila na úžasném šestém místě a zlepšila své maximum z kvalifikace o více jak 10 bodů. Na mistrovství se potkalo přes 300 závodníků z více jak 30 zemí a česká výprava čítající 28 závodníků skončila na skvělém čtvrtém místě.

Adéla patří k nejvýraznějším tanečním osobnostem studia. „Přišla k nám v osmi letech a Pole dance (pozn. tanec na tyči) a později i kruhu doslova propadla. Trénovala ve studiu i doma. První úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat a pravidelně vozila a vozí z celorepublikových soutěží medaile,“ říká Eva Schneiderová, trenérka akrobacie na kruhu.

Na mistrovství postoupila Adéla z 20. místa v kvalifikaci s 29,9 body. Poctivě trénovala, neustále zdokonalovala finálovou choreografii a několikaměsíční dřina jí nakonec vynesla šesté místo se 40,70 body. „Ještě teď v sobě zážitky z mistrovství zpracovávám. Prožila jsem skvělé čtyři dny po boku těch nejlepších z celého světa, zažila nezapomenutelnou atmosféru s celou českou výpravou,“ prozrazuje Adéla a dodává: „Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří se na tomto mém zážitku jakkoli podíleli. Moc to pro mě znamená“. A jaké má plány na nejbližší dny a týdny? „Ráda si teď pár dnů odpočinu, načerpám síly a začnu zase trénovat, ale tentokrát na tyči. Na konci listopadu mě čeká republikové mistrovství v Pole art.“

Jak s přípravou, tak i se sháněním finančních prostředků na cestu jí pomáhalo valašskomeziříčské M-studio Pole and Hoop. „Organizovaly jsme například speciální workshopy pro naše kurzistky a za vybrané penízky jsme nechaly ušít soutěžní kostým, který mezi českou výpravou sklidil velkou chválu,“ uvádí Eva Schneiderová s tím, že porota posuzuje kromě náročnosti a provedení předvedené choreografie také celkový dojem, tedy právě i vzhled a propracovanost kostýmu.

Finančně Adéle, stejně jako před třemi lety na mistrovství v Rusku v Pole Art, kde skončila na pátém místě, přispělo i město Valašské Meziříčí. „Už samotná účast na mistrovství světa je velký úspěch. Zopakovat si mistrovství, navíc v jiné taneční disciplíně, je obdivuhodné. A z šestého místa mám upřímně velkou radost. Věřil jsem, že tato podpora města bude mít opět smysl a nemýlil jsem se,“ říká starosta města Valašské Meziříčí Robert Stržínek.

M-Studio Pole and Hoop působí ve Valašském Meziříčí od dubna roku 2015 pod TJ Sokol Valašské Meziříčí.

Miroslava Palacká