Zvláštní cena města Vsetína pro Josefa Lažu
Zvláštní cena města Vsetína pro Josefa Lažu
foto: MěÚ Vsetín

Vsetín – Vsetínská radnice neudělí za loňský rok Cenu města Vsetína. Stejně jako tomu bylo v roce 2017 po úmrtí „valašské královny“, folklorní zpěvačky Jarmily Šulákové, zastupitelé rozhodli o udělení Zvláštní ceny města Vsetína in memoriam dalšímu významnému folkloristovi Josefu Lažovi, který zesnul 14. listopadu 2020.
   Cena města Vsetína je udělována za významný přínos k rozvoji města v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. V minulosti ji získala řada osobností vsetínského veřejného života, jako byli například Břetislav Rokyta, Jiří Parduba, Jaromír Bazel, Jana Rokytová, Zdeněk Hartinger, Antonín Kaderka, Jaroslav Sankot, Miroslav Evják, Marie Novosadová či Blanka Andělová. Jejím zatím posledním držitelem je pedagog, malíř a spisovatel Karel Kostka. Ten ji však zatím fyzicky nepřevzal, a to z důvodu nepříznivé pandemické situace, která znemožnila uspořádání slavnostního aktu. Předání ceny spojené s besedou s hercem Jaroslavem Duškem by se mělo uskutečnit 21. listopadu v kině Vatra.
   Letos bylo na Cenu města Vsetína za rok 2020 navrženo občany a organizacemi jedenáct kandidátů, mezi nimiž figurují například emeritní ředitelka knihovny Helena Gajdušková, šachisté Stanislav a Antonín Juříčkovi či propagátorka valašského folkloru a spisovatelka Jiřina Sousedíková.
   Radní všechny návrhy projednali, ale nakonec doporučili zastupitelům Cenu města Vsetína za rok 2020 neudělit, a navrhli zastupitelstvu věnovat Zvláštní cenu města Vsetína v listopadu zesnulému folklornímu zpěváku Josefu Lažovi. „Obdobně jako Jarmila Šuláková, byl Josef Laža mimořádnou osobností s významným kulturním i lidským přesahem, a jeho odchodu je nám nesmírně líto. Proto se rada města rozhodla doporučit zastupitelstvu ocenit jeho celoživotní přínos v oblasti interpretace valašské lidové písně Zvláštní cenou města Vsetína in memoriam,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že návrh rady podpořila většina zastupitelů.
  Radnice zároveň začala podnikat kroky k tomu, aby měl Josef Laža, podobně jako další vsetínští velikáni Josef Sousedík, Zdeněk Kašpar a Jarmila Šuláková, náhrobek na Valašském Slavíně v rožnovském skanzenu. „Toto rozhodnutí, stejně jako zapsání jména Josefa Laži do Knihy paměti kraje, je však na Radě starších Národního muzea v přírodě, kam jsme adresovali žádost. V případě kladného vyjádření vyhlásíme veřejnou soutěž na návrh náhrobku a jeho výrobu,“ uzavřel starosta Růžička.
Jiří Žůrek