Užijte si léto s Muzeem regionu Valašsko
Užijte si léto s Muzeem regionu Valašsko
Dostaveníčko v zámeckém parku. foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Vsetín – Bohatý prázdninový program pro velké i malé návštěvníky připravují během léta jednotlivé pobočky Muzea regionu Valašsko.

Hledejte truhlu s pokladem
Od 1. července do 31. srpna si budete moci zpestřit návštěvu zámku Vsetín, zámku Lešná u Valašského Meziříčí a Hvězdárny Vsetín oblíbenou hrou s názvem Letní dobrodružství v muzeu. Účastníci budou v jednotlivých objektech řešit úkoly a pátrat po indiciích, které je dovedou k truhle s pokladem. Kdo dokáže do konce prázdnin najít poklady ve všech třech muzejních pobočkách, může se kromě drobných cen v každém objektu těšit na speciální bonus v podobě drahokamu. V jakém pořadí budete hledat, je čistě na vás. Doporučujeme ale přijít vždy nejpozději hodinu před zavírací dobou daného objektu, ať máte na hledání čas.
Nabité léto na zámku Vsetín
Na vsetínském zámku můžete během prázdnin navštívit tři zajímavé výstavy: Milování v přírodě (vážně i nevážně o milostném životě v přírodě kolem nás), Sklárna v Karolince – 160 let od založení (unikátní sonda do historie kdysi vyhlášené huti) a INTERFOTOKLUB Vsetín 2020 (nejlepší fotografie 31. ročníku prestižní mezinárodní soutěže). Z akcí a doprovodných programů patří k hlavním letním tahákům Prázdninové čarování (15. a 16. července, od 9:00 do 15:00 hodin) a největší akce roku Templářské slavnosti (14. srpna, od 14:00 do 21:00 hod.). Zámek Vsetín láká i na atraktivní stálou expozici o Valašsku, Templářský sklípek s dobovou kuchyní a rytířskou hernou nebo 60 metrů vysokou zámeckou věž s bohatou přírodovědnou expozicí a krásnou vyhlídkou na Vsetín a okolí. Zámek je otevřen denně mimo pondělí od 9:00 do 17:00 hodin.
Zámek Lešná – kouzlo starých časů
Léto na zámku Lešná u Valašského Meziříčí, to bude jedna velká výprava do historie. Ať už prostřednictvím hlavní výstavy sezony Mince a platidla (o vývoji peněz i finančnictví od antiky po současnost), přes oblíbené kostýmované procházky parkem nazvané Dostaveníčko v zámeckém parku (16. a 18. července a 6. a 8. srpna, vždy od 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00 hodin) až po prohlídky zámeckých komnat s řadou vzácných prvků a vybavením z období, kdy tady žila hraběcí rodina Kinských. K velkým lákadlům patří i zdejší vyhlášený park, který v horkých letních měsících nabízí příjemnou procházku a relax ve stínu mohutných stromů. Děti mohou v rámci návštěvy pátrat po zámeckém pokladu nebo si zajít do environmentální herny plné interaktivní zábavy. Zámek je otevřen denně mimo pondělí od 9:00 do 17:00 hodin.
Nové atrakce na Hvězdárně Vsetín
Pod správu Muzea regionu Valašsko patří i Hvězdárna Vsetín. Ta bude letos lákat nejen na tradiční prohlídky kopule s dalekohledy či pozorování denní a noční oblohy, ale také na dvě zbrusu nové atrakce. Tou první je venkovní model Sluneční soustavy s krásně vyvedenými planetami v měřítku 1:280 000 000, druhou interaktivní sluneční hodiny. Můžete si také prohlédnout výstavku meteoritů z různých koutů naší planety a 12. srpna přijít na mimořádné pozorování padajících meteorů (Perseidů) s názvem Noc padajících hvězd. Hvězdárna je otevřena v pracovních dnech od 9:00 do 15:00 hodin.
   Další podrobnosti objekt muzea a jejich programu najdete na www.muzeumvalassko.cz či Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.