Zlínský kraj hostil zahraniční muzejníky
Zlínský kraj hostil zahraniční muzejníky
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – V rámci generální konference Mezinárodní rady muzeí ICOM, konané v Praze, navštívili zahraniční delegáti v pátek 26. a v sobotu 27. srpna také Zlínský kraj. Zavítali mimo jiné také do čtyř příspěvkových organizací Zlínského kraje, a to do Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Muzea regionu Valašsko ve Vsetíně.

„Kongres ICOM je velmi významná akce, přirovnat by se dala k jakési olympiádě muzejníků. Oceňuji, že naše příspěvkové organizace byly vybrány mezi místa, která mohla zahraničním návštěvníkům ukázat to nejlepší z našeho muzejnictví, a věřím, že tato návštěva položí základy další spolupráce mezi našimi a zahraničními institucemi,“ uvedla radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová, která se zahraničními muzejníky setkala ve Zlíně.

Ti během svého dvoudenního pobytu ve Zlínském kraji navštívili například také Květnou zahradu v Kroměříži, Baťův mrakodrap ve Zlíně, Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Pustevny nebo Moravskou gobelínovou manufakturu ve Valašském Meziříčí.

Bc. Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje