Zažijte Velkou Moravu na vlastní kůži. Archeoskanzen Modrá ožije festivalem Veligrad 2021
Zažijte Velkou Moravu na vlastní kůži. Archeoskanzen Modrá ožije festivalem Veligrad 2021
foto: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy

Zlínský kraj – Archeoskanzen Modrá bude už tento víkend hostit 16. ročník velkomoravského festivalu Veligrad 2021. Po dobu dvou dní se návštěvníci budou moci vrátit do doby Velké Moravy a zažít historickou bitvu, dobový jarmark nebo nahlédnout pod ruce šikovným řemeslníkům. Na území celé republiky jde o bezkonkurenční akci živé historie. Pořadatelé očekávají až 200 účinkujících z historických skupin, část z nich pojede také na koních.
   Archeoskanzen v Modré je jedním z nejvýznamnějších turistických cílů, které se nachází na značené trase Cyrilometodějské stezky – Kulturní stezky Rady Evropy. Ta je první stezkou zaměřenou na slovanské kulturní dědictví, s původem v České republice. Stezka nabízí řadu zajímavých tras a cílů, které vedou prostřednictvím zážitků po stopách příběhu Konstantina a Metoděje.
   „V průběhu obou dnů je připraven v areálu Archeoskanzenu v Modré bohatý program. Nebudou chybět bojové ukázky, lukostřelba, vystoupení na koních nebo soutěže pro děti i dospělé. V samotné rekonstrukci velkomoravské bitvy uvidí diváci až dvě stovky účinkujících, z toho stovka bude bojovníků. Někteří z nich pojedou i na koních,“ popsal pořadatel akce Jaroslav Křivánek z pořádajícího historického spolku Velkomoravané.
   Lidé tak Velkou Moravu doslova zažijí na vlastní kůži. Do ukázek středověkého života Velkomoravanů se ve skanzenu zapojí v dobových oděvech muži, ženy i děti z historických skupin, z nichž část přijede také ze sousedního Slovenska a dalších států. „Oproti předchozím ročníkům nám bude ale chybět tradiční sokolnické vystoupení ze Slovenska, neboť na ně se právě vztahují přísnější protiepidemická opatření,“ doplnil Jaroslav Křivánek. Program v sobotu začne v 11:00 hodin, bitva se uskuteční v 16:00 hodin, v neděli je bitva naplánována na 14:30 hodin. Vstupné pro dospělé je 150 korun, snížené vstupné pro děti 100 Kč.
   V okolí Archeoskanzenu mohou lidé zavítat také do Živé vody nebo do Centra slováckých tradic. Odtud je to pak jen kousek na hlavní poutní místo s odkazem soluňských bratří – do baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje ve Velehradě. Tuto část trasy lze navštívit pěšky i na kole, obě místa propojují kvalitní cyklostezky a trasy vedoucí mimo frekventované silnice.
   Více informací na www.vychodni-morava.cz nebo www.cyril-methodius.cz. Podrobnosti jsou uvedeny také na facebookovém profilu https://www.facebook.com/velkomoravane.
Kamila Šmídková