STARÝ DOBRÝ WESTERN dorazí již tento pátek
STARÝ DOBRÝ WESTERN dorazí již tento pátek
foto: Antonín Mareček

Bystřička – Letos dvaadvacátý ročník country festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN se uskuteční již tento víkend od pátku do neděle na Bystřičce-přehradě a program na dvou hudebních scénách bude nabitý!
   „Kromě kvalitních poloprofesionálních a amatérských kapel z celé republiky a také ze Slovenska se návštěvníci mohou těšit na známé hity hudebních velikánů,“ přiblížil Honza Gottfried, dramaturg festivalu.
   Program začíná v pátek od 12 hodin na scéně Kemp Ranč, scéna Letní kino odstartuje v 16 hodin vztyčením festivalové vlajky a v podvečer se na pódiu představí kapela Žalman & spol. Pro tancechtivé bude zhruba od osmé hodiny večerní připravený tradiční country bál pod širým nebem ve společnosti pořádající kapely Gympleři ze Vsetína a kapely Cover Band, která vzdá poctu Waldemaru Matuškovi a jeho hitům.
   Sobotní program startuje v 9.30 ráno na scéně Kemp Ranč, v 11 hodin se přidá scéna Letní kino, kterou svým vystoupením zahájí brněnští Poutníci.
   Z avizovaného programu nečekaně vypadla skupina Paběrky. „Je nám nesmírně líto, že jen pár dní před vypuknutím akce zrušila své vystoupení kapela Paběrky s Marko Čermákem, a to ze závažných zdravotních důvodů jednoho ze členů, nezbývá než jim popřát pevné zdraví.“ prozradil dramaturg festivalu Honza Gottfried. Jejich čas v programu vyplní ostravská kapela DOMINIKA. „Věříme, že to bude důstojná náhrada,“ dodal Honza Gottfried.
   V průběhu dne se v letním kině v průběhu odpoledne vystřídá další desítka účinkujících, z nichž si svoji premiérovou pozornost zaslouží vítěz loňského talentu Country rádia plzeňská kapela Big Boy Band, po nich zahraje slovenská kapela The Colt, domácí Gympleři a po dvacáté hodině se na pódiu Letního kina objeví Věra Martinová s kapelou Meritum a také bluegrassová špička Malina Brothers. Závěr v letním kině bude patřit Karlu Kahovcovi a kapele George & Beatovens.
   Nedělní dopolední program bude probíhat pouze na scéně Kemp Ranč od 9.30 do pravého poledne.
   V průběhu tří dnů se na dvou scénách představí více než dvacítka hudebních uskupení, jejichž vystoupení proloží ukázky country tanců a westernových dovedností.
Předprodej, který letos probíhal z důvodu průběžné evidence počtu prodaných vstupenek pouze on-line dokazuje, že fanoušci o Starý dobrý western zájem mají. Stejně, jako se těší diváci, těší se i samotní muzikanti.
   Pořadatelé neustále sledují vládní opatření. „Od začátku srpna byla mírně uvolněna pravidla týkající se počtu osob v areálu, takže jsme uvolnili další část vstupenek, které bude možné zakoupit i na místě. Nicméně, pořád máme povinnost, stejně jako jiní organizátoři kulturních akcí, požadovat po svých návštěvnících předložení dokladu o bezinfekčnosti,“ doplnil Martin Mrlina, člen organizačního týmu.
   Do areálu tak, dle platného nařízení Ministerstva zdravotnictví, pustí členové bezpečnostní agentury pouze návštěvníka s negativním testem provedeným ve zdravotnickém zařízení, s ukončeným očkováním před více než 14 dny nebo po prodělání nemoci COVID-19 před méně než 180 dny. „Návštěvník, který by přišel bez jakéhokoliv tohoto potvrzení má ještě možnost pořídit si test na místě a nechat se otestovat pod dohledem našeho pracovníka,“ doplnil Martin Mrlina.
    Také pro hladký průběh odbavení již zakoupených permanentních vstupenek bude výměnná pokladna otevřená v pátek už ve 13 hodin. Samotný areál letního kina a prodejní pokladna pro zakoupení vstupenek bude k dispozici od 14 hodin, tedy dvě hodiny před samotným začátkem akce.
   Pro návštěvníky ubytované v kempech se zájmem o program na scéně Kemp Ranč poslouží výměnná pokladna permanentních vstupenek už v pátek od dopoledních hodin.
Byť je program pestrý a kulturní abstinence zatím nebyla nasycená, mají pořadatele mírné obavy. „Každý předcházející rok jsme se obávali počasí. Letos máme spíše obavy, jak si lidé poradí s vládními omezeními a zda převáží zájem slyšet svoji oblíbenou muziku, nebo strach. Když jsme v dubnu přemýšleli, zda Western uspořádáme, hodně jsme váhali. Ale kvůli těm stovkám věrných návštěvníků jsme se rozhodli PRO. A teď pevně věříme, že nás naši věrní fanoušci podpoří a nenechají nás v tom. Potřebujeme vás, přijďte za námi. Moc se na vás těšíme,“ vzkazuje Martin Mrlina, zakladatel festivalu STARÝ DOBRÝ WESTERN, který má už více než dvacetiletou tradici.
   Více informací a podrobný program na www.starydobrywestern.cz a www.facebook.com/starydobrywestern
Petra Vaňková, country kapela Gympleři Vsetín, Festival STARÝ DOBRÝ WESTERN