Zámek Vsetín ožije masopustním veselím
Zámek Vsetín ožije masopustním veselím
Plakát.

Vsetín - Vodění medvěda, pochovávání basy, maškarní bál, zabíjačkové speciality, pečené koblihy i soutěže o atraktivní ceny. To vše a mnohé další nabídne 4. ročník oblíbeného Zámeckého masopustu, který proběhne v neděli 3. března na zámku Vsetín.
   Poslední dny masopustu, nazývané také fašanky či končiny, patřily k nejveselejším obdobím zvykoslovného roku se spoustou jídla, pití a tanečních zábav. A přesně v tomto duchu se nese i nabitý program Zámeckého masopustu, který pro vás připravilo Muzeum regionu Valašsko.
   Těšit se můžete na fašankovou obchůzku masek a maškarní bál s výukou tanců v podání národopisného souboru Klobučan z Val. Klobouků. Dozvíte se zajímavosti o kořenech masopustu, zvycích a významu masek, které doplní i projekce krátkých filmů z muzejního archivu zachycujících autentické obchůzky v obcích Hornolidečska. Žádná končinová slavnost se samozřejmě neobjede bez tradičních pochutin. Chybět nebudou teplé i studené zabijačkové speciality z vyhlášeného řeznictví Machač, domácí zákusky cukrářek z Podlesí, čerstvý chléb či pagáče, medovina a další dobroty. Mladé cukrářky ze SOŠ Josefa Sousedíka budou přímo na místě péct i masopustní koblihy podle receptu našich babiček.
  Velký prostor na Zámeckém masopustu je věnován dětem. Čeká na ně maškarní dílna s výrobou masek a maškarních kloboučků, malování na obličej, masopustní herna (hod koblihou do tlamy medvěda nebo žonglování s jitrnicemi), masopustní pátračka po zámku či karnevalová soutěž o nejlepší masku, ve které můžete vyhrát poukázky do centra Džungle, volné vstupenky do muzea a další zajímavé ceny.
   Symbolickou tečku za Zámeckým masopustem obstará pochovávání basy v podání národopisného souboru Klobučan. „Tímto srdečně zveme rodiny s dětmi i širokou veřejnost, pro něž jsme tuto akci před lety založili s cílem obnovy masopustu ve městě. Přijďte za námi na zámek zažít masopustní veselí a dozvědět se také trochu zajímavostí o této prastaré a krásné tradici,“ pozvala hlavní organizátorka akce, etnografka Muzea regionu Valaško, Milada Fohlerová. (jk) Foto archiv Muzea regionu Valašsko
Jiří Koňařík, Muzeum regionu Valašsko, p. o.