Zámek Lešná zahájí sezonu výstavou Origami
Zámek Lešná zahájí sezonu výstavou Origami
Ilustrační foto

Lešná - Tradiční japonské umění skládání z papíru představí výstava Origami, která odstartuje v pátek 5. dubna na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. K vidění budou pozoruhodná díla předních folderů z České origami společnosti, výstava potrvá do 26. května.
   Origami bude první výstavou v nové sezoně zámku Lešná. Návštěvníkovi přiblíží nejen tradiční směry, ale i nové proudy origami, ke kterým patří například tzv. mokré skládání. K vidění budou modely předních českých autorů jako Milada Bláhová, Vít Masopust a Jiří Janíček. Kromě nich se představí i Monika Hanková, Marcela Buřilová, Petr Stuchlý a další členové České origami společnosti.       „Vystavené exempláře budou doplněny o panely z pera Františka Grebeníčka, na kterých bude prezentována minulost origami, její nejvýznamnější milníky a vývojové větvě,“ uvedl kurátor výstavy, odborný pracovník Muzea regionu Valašsko, Samuel Španihel.
   Japonské origami vzniklo podle dostupných informací přibližně v 9. století. Zpočátku sloužilo pro náboženské obřady a výzdobu šintoistických svatyní. Od 17. století začalo stoupat na oblibě jako zábava pro široké masy a postupem se stalo uznávaným uměním. V Evropě se vyvinulo zcela nezávisle, a to nejpozději ve 13. století. K jeho baštám patří zejména Španělsko, kde se pro něj vžilo označení papiroflexia.
Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzeum regionu Valašsko, p. o.