Zámek Kinských zve na výstavu ovoce. Nechybí ani unikáty z minulého století
Zámek Kinských zve na výstavu ovoce. Nechybí ani unikáty z minulého století
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Přes 200 vzorků tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce, v čele s opravdovými skvosty pěstovanými v první polovině minulého století, bude k vidění v rámci čtyřdenní výstavy, která proběhne od čtvrtku 27. do neděle 30. října v Muzeu regionu Valašsko na zámku Kinských ve Val. Meziříčí. Součástí je i přednáška předního tuzemského odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.

Na zámku Kinských aktuálně probíhá velká dvojvýstava, jejíž větší část s názvem Někdo to rád sušené, oceněná v kategorii Výstava roku 2021 na soutěži Gloria Musaealis, je věnována tradici sušení ovoce ve starých sušírnách. Stejně jako loni na Vsetíně, i letos v rámci ní Muzeum regionu Valašsko připravilo krátkodobou výstavu s názvem Krajové odrůdy ovoce na Valašsku, do které se zapojili i přední pěstitele z regionu. „Podařilo se nám od nich získat přes 150 vzorků. Dalších zhruba 70 odrůd nám přivezli z katedry zahradnictví Mendelovy univerzity Brno. Jde o jabloně a hrušně, které se pěstovaly v letech 1925 až 1950. K tomu ještě 6 odrůd kdoulí. Máme tedy návštěvníkům rozhodně co nabídnout,“ vypočítala kurátorka výstavy i akce Ivana Spitzer Ostřanská (na snímku).

V neděli 30. listopadu od 14 hodin proběhne v rámci výstavy přednáška předního českého odborníka Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno. „Můžete se těšit na poutavé povídání a spoustu zajímavostí o krajových odrůdách i ovocnářství na Valašsku jako celku. Loni na Vsetíně měla jeho přednáška velký ohlas a já věřím, že tomu tak bude i tady ve Valašském Meziříčí. Všechny Vás srdečně zveme,“ vzkazuje Ostřanská. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko