Výstava na stromech ukázala, jak udržitelně pěstovat kávu
Výstava na stromech ukázala, jak udržitelně pěstovat kávu
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Ústředním tématem 8. ročníku celorepublikové kampaně Výstava na stromech byly podmínky pěstování kávy v Kolumbii. Mezi zapojenými městy nechybělo ani Valašské Meziříčí.

Plakátová výstava probíhá vždy na začátku října na stovkách míst napříč republikou, aby upozornila na podporu důstojné práce ve světě. O její instalaci ve Valašském Meziříčí se letos postarali studenti Gymnázia Františka Palackého a Střední průmyslové školy stavební. Galerie pod širým nebem vznikla na stromech u pošty na Poláškově ulici a v blízkosti řeky Bečvy na ulici Vodní. Kolemjdoucí se zde prostřednictvím plakátů mohli dozvědět více o životě kolumbijských pěstitelů kávy a problémech, kterým musí čelit – nízké výkupní ceny, rostoucí náklady na pěstování a nejistota dobré sklizně způsobená klimatickými změnami.

Valašské Meziříčí, které získalo titul Fairtradové město za podporu spravedlivého obchodu, se Výstavy na stromech účastní pravidelně. Občané města se tak v minulých letech mohli seznámit s problémy, které doprovází výrobu obuvi, pěstování banánů, kakaa či bavlny a s pracovními podmínkami v době automatizace a robotizace.

Veronika Macková, referent odboru školství, kultury a sportu