Zámecké léto jde ve Vizovicích do finále
Zámecké léto jde ve Vizovicích do finále
foto: MěÚ Vizovice

Zlínský kraj - Zahraniční hosty ze Španělska a Chile i ve Vizovicích již známé Bennewitzovo kvarteto. Takový bude závěr festivalu, který dávno překračuje hranice Zlínského kraje – letošního 52. ročníku Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby.
   „Už tento pátek, 30. srpna se posluchači mohou těšit na barokní hudbu, která vznikla a hrála se v 17. a 18. století ve Španělsku a jihoamerických španělských koloniích – odtud název koncertu Mezi dvěma světy. Podtitul Tonos Humanos y Música Golpeada odkazuje na hudební výrazy, které ve svém průvodním slově objasní Jan Čižmář, brněnský hudebník s vizovickými kořeny, který je patronem našeho festivalu," přiblížil hlavní organizátor festivalu Vít Sušila. Představí se oceňovaná a celosvětově uznávaná španělská sopranistka Beatriz Lafont, chilský kytarista a profesor na Universidad Alberto Hurtado v Santiagu de Chile Cristián Gutiérrez a již zmíněný všetranný umělec, který se zabývá hrou na historické drnkací nástroje, Jan Čižmář.
   Poslední, závěrečný koncert letošního ročníku Zámeckého léta, bude patřit Vizovicím již známému Bennewitzovu kvartetu, které na festival zavítá již potřetí. „Naposledy se našemu publiku představilo před dvěma lety. Jeho brilatní výkon vedl k tomu, že hned na místě jsme dohodli další vystoupení s tím, že si přivedou i hosta, s nímž ukáží ještě jinou tvář komorní hudby než čistě kvartetní. Nakonec padla volba na Igora Františáka a kombinaci smyčců a dechového nástroje," přiblížil Vít Sušila. Koncet s názvem Vášeň mládí a touha zralosti se uskuteční 6. září a kvarteto odehraje skladby od takových velikánů klasické hudby, jako jsou Hans Krása a Johannes Brahms.
   Koncerty vždy začínají v 19.30 hodin a konají se v reprezentačním sále vizovického zámku.
Irena Frolová, Zlin.cz