Konec prázdnin v Rožnově – festival Hlasy i výstava Maria Kotrby
Konec prázdnin v Rožnově – festival Hlasy i výstava Maria Kotrby

Rožnov - Výstava význačného rožnovského sochaře a malíře Maria Kotrby a unikátní festival Hlasy jsou hlavními taháky posledního prázdninového víkendu v Rožnově pod Radhoštěm.
   Marius Kotrba 60. Tak se jmenuje výstava u příležitosti nedožitých 60. narozenin rožnovského sochaře a malíře Maria Kotrby, která se uskuteční v Rožnově pod Radhoštěm v industriálním prostoru bývalé továrny Loana, dnes zrekonstruovaného komplexu s názvem Brillovka. Vernisáž a slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 30. srpna od 17.30 hodin ve velkém sále v Brillovce v Rožnově pod Radhoštěm. Výstava potrvá do 5. října 2019.
   Již třetí ročník unikátního festivalu Hlasy se uskuteční v sobotu 31. srpna v Rožnově pod Radhoštěm. Ve Valašském muzeu v přírodě a jeho malebném amfiteátru Na Stráni mezinárodní hudební festival lidského hlasu představí hudebníky nejrůznějších žánrů. „Návštěvníci uslyší folk, folklór, worldmusic, alternativu, jazz, soul i blues-rock. Všichni interpreti mají jedno společné - spojuje je unikátní hlasový projev,“ uvedl za pořadatele Jan Petružela. Od 17 hodin Ridina Ahmedová a Petr Tichý & spol. předvedou ve formaci HLASkontraBAS oktet, co dokáží čtyři hlasy a čtyři kontrabasy. Poté se postupně publiku představí Antikvartet (18.10 hodin, folkový sbor Dušana Vančury), Tara Fuki (19:30, alternativa), Hanka Rybka (21.00, Zespół, Polsko,) – goralská worldmusic, minus123minut (22.30, soul, jazz-funky-blues). Festivalový program stejně jako v minulých letech doplní dvě dvoudenní hlasové a kytarové dílny se zpěvačkou Ridinou Ahmedovou a kytaristou Zdeňkem Bínou, které jsou otevřené všem zájemcům, amatérům i profesionálům o práci s hlasem.
   Také v letošní sezoně jsou k vidění v Rožnově pod Radhoštěm sochy s písku, které pořádá Art centrum Dagi již pošesté. Letos je výstava zaměřená na téma Afrika a k vidění je celkem dvanáct soch zpracovaných z 250 tun písku. Areál pískových soch na Palackého ulici je otevřen kromě pondělí denně 10 do 12 a poté od 13 do 17 hodin a Pískové sochy trvají až do konce září.
   O posledním prázdninovém víkendu se v Rožnově můžete vydat i na Jurkovičovu rozhlednu. Na ni se dostanete půlhodinovou procházkou lesem po zelené turistické značce přímo z parkoviště u Mlýnské doliny u Valašského muzea v přírodě, možný je také průchod přímo z  muzea bránou přes Valašskou dědinu.
   Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete vždy na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.