Kam za kulturou v kraji: Konec prázdnin ve Zlínském kraji
Kam za kulturou v kraji: Konec prázdnin ve Zlínském kraji
V Kroměříži se představí vojenské dechovky. foto: Archiv CCRVM

Zlínský kraj - Poslední prázdninový víkend zve na food festival, pouť i exkurzi v ovocných sadech.
   Konec prázdnin si můžete doslova osladit už o nadcházejícím víkendu ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti. V sobotu 31. srpna a v neděli 1. září se tady poprvé uskuteční nejchutnější festival jídla a pití Garden food festival, se kterým se mohli setkat milovníci tradičních pokrmů i exotických specialit už dříve v několika městech České republiky. Ve Smetanových sadech budou k ochutnání vybrané delikatesy i pokrmy tradiční české kuchyně. Vařit bude mimo jiné šéfkuchař Jan Punčochář a soutěžící kuchařské show MasterChef Česko. Akci moderuje Markéta Hrubešová.
   Pokud v sobotu 31. srpna vyrazíte na bájnou horu Hostýn, můžete se přidat k Arcidiecézní pouti rodin. Program zahájí krátce po 10 hodině poutní mše celebrovaná arcibiskupem Janem Graubnerem, pro rodiny s dětmi jsou připravena stanoviště, na nichž se zejména děti zabaví i poučí a připraví na školní rok. Tento den bude posílena autobusová doprava do poutního místa z Bystřice p. Hostýnem.
Valašská obec Lačnov pořádá v sobotu 31. srpna Valašské túlání. Na dopoledne od 9:30 jsou připraveny 4 turistické trasy, z nichž jedna je vhodná pro vozíčkáře a rodiny s kočárky. V Muzeu bude od 13 k vidění přehlídka starých řemesel a zvyků v podání mistrů kovářů a řezbářů. V živém skanzenu si uděláte představu o tom, jak vypadá péče o zvířata. Hrát bude cimbálová muzika, Klub vojenské historie přinese ukázky dobové techniky a uniforem.
   Sadařům a pěstitelům ovoce a široké veřejnosti je určen Den otevřených dveří v EKO sadech Komňa nedaleko Bojkovic. Zájemci jsou očekávání v sobotu 31. srpna ve 13 hodin, na programu bude seznámení s principy ekologického hospodaření, exkurze v ovocných sadech vč. prohlídky naučné stezky, povídání o včelách, ochutnávka medu, jízda na koni i hudební produkce.
   Skvělý zážitek slibuje 25. ročník Mezinárodního festivalu vojenských hudeb, který se uskuteční poslední prázdninový víkend v Kroměříži. V kulisách historického Velkého náměstí se představí vojenské hudební soubory ze Slovenska, Lotyšska, Nizozemí, tuzemský VUS Ondráš, Vojenská hudba Olomouc, Ústřední hudba Armády ČR a v exhibicích také jednotka Čestné stráže či Motorizovaná jednotka vojenské policie a Policie ČR.
Martina Hofrová