Hudební festival Hlasy potřetí na rožnovské Stráni
Hudební festival Hlasy potřetí na rožnovské Stráni

Rožnov - Třetí ročník mezinárodního hudebního festivalu lidského hlasu Hlasy se uskuteční v sobotu 31. srpna 2019 od 17.00 h v amfiteátru na Stráni Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Jednodenní událost představí domácí i zahraniční sólisty, sbory a hudební skupiny nejrůznějších žánrů – folk, folklór, worldmusic, alternativa, jazz, soul, blues-rock –, které spojuje unikátní hlasový projev: Tara Fuki, -123minut, HlasKontraBas Oktet (Ridina Ahmedová & spol.), Hanka Rybka & zespół (PL), Antikvartet. Festivalový program doplní dvě dvoudenní hlasové a kytarové dílny se zpěvačkou Ridinou Ahmedovou a kytaristou Zdeňkem Bínou.
   Na festivalu vystoupí violoncellové duo Tara Fuki (Dorota Barová a Andrea Konstankiewiczová), stálice české alternativní scény. Klíčová postava českého hlasového experimentu Ridina Ahmedová dosud vystupovala v duu s kontrabasistou Petrem Tichým pod názvem HlasKontraBas, na festivalu Hlasy ovšem zahrají v moravské, resp. druhé světové, premiéře ve složení čtyři ženské hlasy a čtyři kontrabasy jako HlasKontraBas Oktet. Z Polska přijede worldmusic skupina zpěvačky Hanky Rybky, která interpretuje úpravy tradičních gorolských písní. Směs folku a tradicionálů představí sbor Dušana Vančury známého ze Spirituál kvintetu. Zdeněk Bína se svou skupinou -123minut zakončí festivalový program smrští soulu a blues-jazzu.
   Specifikem festivalu je výběr účinkujících – sólistů, sborů, hudební skupin – postavený na jedinečnosti jejich hlasového projevu, na hlasu jako „nejdokonalejším hudebním nástroji“. Festival se již třetím rokem zapojuje do hudebních tradic regiónu a je též součástí tzv. Valašského roku Valašského muzea v přírodě.
   Letošní ročník doplňují dvě dvoudenní hlasové a kytarové dílny se zpěvačkou Ridinou Ahmedovou a kytaristou Zdeňkem Bínou ve dnech 30. a 31. srpna, které jsou otevřeny všem zájemcům – amatérům i profesionálům – o práci s hlasem.
   Předprodej vstupenek na www.festivalhlasy.cz. Festival pořádá rožnovská tvůrčí jednotka Fujaré.
   Účinkující Hlasy 2019: Tara Fuki, -123minut, HlasKontraBas Oktet (Ridina Ahmedová & spol.), Hanka Rybka & zespół (PL), Antikvartet
Honza Petružela, PR