Začíná hlavní sezona na zámku Lešná u Valašského Meziříčí
Začíná hlavní sezona na zámku Lešná u Valašského Meziříčí
foto: Muzeum regionu Valašsko

Lešná – V neděli 1. května se naplno rozjela návštěvnická sezona na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Památka ve správě Muzea regionu Valašsko bude otevřena každý den mimo pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Aktuální nabídku najdete na www.muzeumvalassko.cz a Facebooku či Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Historické interiéry

K hlavním lákadlům zámku Lešná u Valašského Meziříčí patří krásné historické interiéry. Komentované prohlídky trvají zhruba 50 minut. Návštěvníky čeká řada opravdových skvostů, počínaje unikátním malovaným stropem, přes původní barokní podlahu až po mobiliář z dob působení hraběcího rodu Kinských (přelom 19. a 20. století). Vše je doplněno zajímavým povídáním nejen o samotném zámku, ale i historii jeho majitelů.

Výstava historických kočárků

V úterý 3. května startuje v lešenském zámku také hlavní výstava sezony s názvem Až přiletí čáp. Návštěvníci se mohou těšit na úžasné exponáty dětských kočárků z let 1880 až 1980. Najdete zde varianty klasické, ale i zmenšené pro panenky, tzv. loutkové. Všechny pochází z rozsáhlé kolekce, kterou Muzeu regionu Valašsko poskytla Miloslava Šormová z Roztok u Prahy. Sbírku společně s manželem tvořila několik desetiletí, po jeho smrti se jí rozhodla předat dál.

Zámecký park

Spousta lidí má zámek v Lešné u Valašského Meziříčí spojený i se zdejším vzácným anglickým parkem. Když rodina Kinských koupila v roce 1887 velkostatek Lešná, přebudovala ho na své rodové sídlo a velkou péči věnovala i okolním zahradám. Od té doby se park pyšní celou řadou vzácných exotických keřin a vždy na jaře se mění v úžasnou zahradu plnou barev a vůní. Zdejší procházka skýtá příjemnou podívanou, relax i zajímavé poznání. Otevřen je každý den od 8 do 18 hodin.

Další nabídka

Na zámku Lešná u Valašského Meziříčí si můžete prohlédnout i historickou školní třídu či výstavu bankovek z různých koutů naší planety. Pro děti je připravena herna, kde si užijí zábavu i zajímavé poznání. Muzeum regionu Valašsko nabízí i možnosti pronájmu některých prostor. Největší procento tvoří svatby, konají se zde i firemní a další akce. Další podrobnosti najdete na webových www.muzemvalassko.cz.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.