Welcome Stage. Takový malý valašský showcase
Welcome Stage. Takový malý valašský showcase
foto: TKA

Rožnov – Pátek 3. února 2023 - 19:00 - Vrátnice

Téčko uvádí nový formát koncertu WELCOME STAGE. Přijďte se podívat na mladé umělce, jak jim to šlape.

Malba
Borromess
Silver Bliss
Kosmonopol
Chupee

Vstupné na akci je dobrovolné.

MALBA. Mladá dvoučlenná kapela MALBA z Horní Bečvy byla založena v roce 2021. Duo, které tvoří písničkářka Barbora Maléřová a muzikant Patrik Bouchal, hraje nejčastěji vlastní písně na pomezí folku a popu.
Barbora Maléřová se probojovala se svými písněmi do finále Beskydského slavíka 2022.

SILVER BLISS je kapela s autorskou tvorbou, kde převažuje rockový základ s charakteristickou výraznou elektronikou a popovým zpěvem s českými texty. Jejich koncerty jsou energické show s vlastním light designem.

CHUPEE je raperka pocházející z Keni. Dělá hip hop, drill, amapiano a afro music ve svahilštině, oficiálním keňském univerzálním jazyce.

BORROMESS. První návrh pro založení rockového uskupení zazněl začátkem léta roku 21. Tehdy ještě rytmický kytarista a milovník staré muziky Matěj Dreiseitel zrealizoval svou dlouholetou myšlenku - založit rockové hudební uskupení. Oslovil tedy kamaráda, spoluhráče z dechového orchestru a multiinstrumentalistu Marka Kocourka, s myšlenkou založit rockovou kapelu. Odpověď na sebe nedala dlouho čekat a pánové se začali scházet a sehrávali své dovednosti na kytary na převzatých skladbách. V říjnu téhož roku do kapely přichází ostřílená, ale dosud pro všechny neznámá bubenice Monika Gocálová. Kapela s ní konečně dostala ten správný rytmus a šarm. Začaly se tvořit první pokusy o vlastní tvorbu v temných sklepeních Kocourkova domu. V Listopadu se k triu přidal baskytarista Josef Kraus a seskupení zdálo se být kompletní. Po pár zkouškách vylezlo najevo, že by to chtělo ještě jednoho člena. Najít kvalitního zpěváka bylo téměř nemožné. V únoru roku 22 překvapil skupinu zpěvák Adam Remeda. Kritéria splnil nad očekávání, takže o jeho přibrání do party nemohlo být pochyb. Kapela tedy začíná fungovat ve složení: Dreiseitel (rytmická kytara, vokály), Kocourek (sólová kytara), Gocálová (bicí nástroje), Kraus (baskytara), Remeda (zpěv).
Po měsících společného zkoušení se skupina začala ukazovat na sociálních sítích a s příchodem jara přišlo i úspěšné vystupování. V červnu téhož roku kapela nahrála ve studiu Bomb Jack svůj první autorský singl, který nese název Medikament Temnoty. Ten veřejnost ohodnotila kladnými ohlasy.
Poté se skupina musela porvat s nečekanou personální změnou. Z osobních důvodů odešel Pepa Kraus. Post baskytary byl prázdný a v tomto stavu je tedy kapela dá se říct nefunkční. Formou různých známostí a inzerátů byla kladena velká snaha o nalezení baskytaristy. Bohužel neúspěšná. Po umlčených a ztracených týdnech v hledání nového bassmana přišel Dreiseitel s radikální myšlenkou, že se údělu baskytary chopí on sám. Tato myšlenka se zpočátku zdála být netaktní, ovšem byla velká vůle pokračovat ve tvorbě a další čekání by byla ztráta času. Kapela se do toho tedy pustila na novo s organizační změnou v kolektivu, přerušila koncertování a opět se zavírá na pár měsíců do zkušebny. Dreiseitel se chopil basy a svou kytarovou práci přehodil na Remedu s Kocourkem. Z počátku to moc nefungovalo, ale po pár týdnech se ukázalo, že tato změna je pro kapelu z mnoha aspektů přínosná, jelikož přinesla novou tvůrčí vlnu a větší zařazení do konkrétního žánru. Tím se stal Alternativní rock.
Nedali na sebe dlouho čekat a s koncem léta se Borromess v pozměněné sestavě a s novým repertoárem opět úspěšně objevili na koncertních pódiích. Složení v sestavě: Kocourek, Remeda, Gocálová, Dresieitel zdá se být fajn.

TKA ˘