Výstava vyvrací mýty o konopí
Výstava vyvrací mýty o konopí

Vsetín - Když se řekne konopí, mnohým přijde jako první na mysl často diskutovaná droga marihuana. Málokdo už ale tuší, k čemu všemu uměli tuto tradiční plodinu využít naši předkové a kam až se její zpracování posunulo dnes. O tom všem je výstava s názvem Konopí, jež bude zahájena v pátek 5. července na zámku Vsetín.
   Konopí seté je jednou z nejdéle pěstovaných technických plodin na naší planetě, používanou v mnoha civilizacích již od neolitu. Může nás živit, šatit, poskytnout střechu nad hlavou, ale třeba také léčit. I na českém území má dlouholetou tradici. Největšího rozmachu dosáhlo v 18. a první polovině 19. století. „Na Valašsku se konopí pěstovalo hlavně pro vlastní potřebu jednotlivých hospodářství k výrobě popruhů, provazů a lan či oleje na svícení. Vyčesaná koudel a vypadané pazdeří se používaly jako izolace nebo podestýlka pro dobytek. Výroba plátna byla okrajovou a individuální záležitostí a soustředila se spíše do jižnějších oblastí Moravy,“ uvedla spoluautorka výstavy a botanička Muzea regionu Valašsko Barbora Sasáková.
   Výstava vám ukáže způsoby, jak konopí zpracovávali naši předkové, i to, jak je využíváno v dnešní době. K vidění budou historické předměty ze sbírek muzea, ale i výrobky, které jsou k dostání na českém trhu. V sobotu 26. října proběhne v rámci výstavy akce s názvem Konopný den, o podrobnostech budeme včas informovat.
Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzeum regionu Valašsko, p. o.