Výstava skla v Muzejním a galerijním centru
Výstava skla v Muzejním a galerijním centru

Val. Meziříčí - Od středy 10. června 2020 bude v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí k vidění výstava prací žáků Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Valašské Meziříčí.
Žáci zde prezentují své závěrečné výtvarné práce, kterými ukončují čtyřleté studium.
   Design skla představí monumentální soubor rubínových foukaných váz od Pavly Pšenicové, expresivní kolekci plastik z hutně foukaného skla s razantními zábrusy a řezy Anny Zbořilové či sérii spékaných krajin z tabulového skla malovanými drahými kovy Karolíny Šacherové. Neméně zajímavé bude i utkání v interiérovém designu ve skle JYSK:IKEA, které představuje Tereza Bátlová, netradiční svítidla foukaná do skelné vaty Dominiky Černé či svatá Trojice ve skle v hutním experimentu s natavenými dráty a šponami Kateřiny Mikulové.
   Obor Průmyslový design se na výstavě prezentuje pracemi z nejrůznějších oblastí designerského navrhování – od návrhů produktu až po návrhy interiéru. Můžete se těšit například na inteligentní lavičku od Aničky Vraspírové, sedačkovou lanovku od Pavly Hajné, dále motorový člun od Adriany Janíkové, skate centrum od Jana Timoteje Mikulce nebo interiér klubu od Alexandry Veskové.
  Z prací ateliéru Užitá malba budou k vidění jemné krajiny i expresivní malby, vzpomínky na dětství, geometricky pojaté osvícení i abstraktně ztvárněné zážitky z cest. Najdete zde malířský pokus o splynutí všech náboženství Veroniky Olivové, alternativní budoucnost v obrazech Šimona Bolcka, který kombinuje pečlivou realistickou malbu a šablony, či rozměrné plátno zobrazující současnou Venuši v podání Renaty Jelínkové. Na valašskou tradici poukazují obrazy Kateřiny Pavlíkové a Štěpánka Adámková skrze pomalovanou skříň poukazuje na fenomén Hikikomori, kdy lidé nevycházejí i několik let ze svého pokoje.
   I přesto, že situace před začátkem realizace praktických maturit byla dlouho plná otazníků a nejistoty, nakonec se podařilo získat čas na práci v původně plánovaném rozsahu. Skutečnost, že žáci na práci vynaložili veškeré své úsilí, je na výsledku bezesporu znát.
   Výstava v přízemní galerii MaGC v zámku Žerotínů potrvá do 5. července 2020.
Jitka Skočková, SUPŠ sklářská VM