Vsetínský filmový maraton 2019: Hrdinové a hrdinky chorvatského filmu
Vsetínský filmový maraton 2019: Hrdinové a hrdinky chorvatského filmu

Vsetín - Pátek až neděle 12. – 14. 4. 2019 v kině Vatra Vsetín
   Letošní ročník festivalu Vsetínský filmový maraton zavede diváky již po jedenácté na Balkán. Hlavní téma festivalu je nazváno prostě – Nový chorvatský film. Bude se jednat o největší národní přehlídku této kinematografie u nás. Chorvatsku se pořadatelé z Filmového klubu ve Vsetíně věnovali již v roce 2013, kdy mapovali tamní kinematografii z let 2000 až 2011. Tentokrát bude k vidění celkem 15 celovečerních filmů z let 2011 až 2018.
   Přehlídka začíná v pátek od 17 hodin, kdy budou moci diváci zhlédnout drama Na druhé straně o manželce válečného zločince a zahajovací film festivalu, romantickou komedii Sonja a býk, která dokazuje, že se protiklady přitahují. Na tento film naváže roadmovie Comic Sans poukazující na to, jak je těžké skloubit kariéru s osobním životem. Večer zakončí famózní nízkorozpočtový horor Vymítání inspirovaný skutečnými událostmi.
   V sobotu ráno čeká diváky cenami ověnčené drama Taková jsou pravidla. Tento snímek byl mimo jiné v roce 2014 nominován na Zlatého lva v Benátkách. Následovat bude Krátký výlet – filmové podobenství o hledání. Krátce po poledni si přijdou na své děti. Mohou vidět animovaný film Lichožrouti, který vznikl v česko-slovensko-chorvatské koprodukci. Odpolední film Život je trumpeta se točí zejména kolem jedné svatby a patří mezi nejúspěšnější chorvatské filmy posledních let. Následující film Sekáč je poctou herci Ivovi Gregurevićovi, který v lednu letošního roku náhle zemřel. Totéž platí i o půlnočním hororovém Tátovi Dalibora Mataniće. Večerní zlatý hřeb sobotního programu obstarají dvě brilantní dramata, Lidožrout vegetarián a Agape režiséra Branka Schmidta. Právě osobnosti herce Iva Gregureviče a filmového režiséra Branka Schmidta jsou ústředními postavami letošní přehlídky, neboť je jim věnováno nejvíce filmů i doprovodných informací.
   V neděli ráno bude festivalový program pokračovat snímkem Osvobození Skopje. Tato makedonsko-chorvatská koprodukce je výpravným filmem z období druhé světové války. Mezi nejoriginálnější chorvatské režiséry patří nesporně Lukas Nola. V programu bude zastoupen temným dramatem Mlč. Festival bude zakončen krátkou úsměvnou sci-fi parodii Teleport Zovko a úplný závěr obstará další romantická komedie Vše nejlepší.
   Některé z filmů přehlídky uvedou sami režiséři a to prostřednictvím předtočených videoupoutávek. Diváci se tak mohou těšit na režisérskou přítomnost na festivalu alespoň z plátna kina.
Doprovodný program zajistí jedinečná výstava, kterou pro příležitost Vsetínského filmového maratonu připravila Chorvatská kinotéka – Chorvatský státní filmový archiv. Milan Kostelník, předseda vsetínského filmového klubu o ní říká: „ Výstava s názvem Historické filmové dokumenty ze sbírek Chorvatské kinotéky bude určitě jediná svého druhu v ČR. Na několika panelech s českými texty budou návštěvníkům představeny kopie různých materiálů vztahující se k chorvatské filmové tvorbě. Jedná se širokou škálu propagačních filmových materiálů, např. fotografie, plakáty, brožury, katalogy, tiskové zprávy a různé dokumenty spojené s chorvatskou filmovou tvorbou.“
   Festival osobně v pátek večer v 19 hodin zahájí zplnomocněná a mimořádná velvyslankyně Chorvatské republiky v ČR, paní Ljiljana Pancirov s jejíž podporou se akce také uskutečňuje.
Hlavním partnerem Vsetínského filmového maratonu je společnost Dům kultury Vsetín. Přehlídku podpořilo Ministerstvo kultury ČR, město Vsetín, Hrvatski audiovizulalni centar a firmy z regionu.
Aktuální informace na www.fkvsetin.cz