Vsetínské kulturní léto se vrací se souborem Vsacan
Vsetínské kulturní léto se vrací se souborem Vsacan
foto: DK Vsetín

Vsetín – Po sváteční odmlce se ve čtvrtek 13. července diváci mohou těšit na další program Vsetínského kulturního léta. V 19 hodin se společně vydáme až k valašským kořenům v doprovodu folklorního souboru Vsacan, který vystoupí při příležitosti zahájení Mezinárodního týdne turistiky na Valašsku.

Soubor valašských písní a tanců Vsacan patří k nejstarším amatérským souborům v České republice. Již jubilejních 80 let propaguje a reprezentuje valašský region v rámci republiky i za hranicemi. Soubor rozvijí svou činnost ve Vsetíně a na domácí i světová pódia přináší tance, zpěv a lidové zvyky Valašska. Tvorba souboru má původ v lidovém umění obyvatel horské oblasti západní části karpatského oblouku. Soubor předává tuto čirou krásu jak v původní podobě, tak i v různých formách jevištní stylizace. Vsacan tvoří přes 200 nadšených a zapálených folkloristů ve všech věkových kategoriích. Pochází z něj také řada významných osobností valašského regionu – například Jarmila Šuláková, Zdeňka Straškrabová-Zouharová či odzemkář Dušan Růžička. Nedílnou součástí souboru je vedle taneční složky pod vedením Jakuba Ekarta také cimbálová muzika, toho času pod taktovkou primáše Luďka Dobrovolného.

Po vystoupení bude následovat první letošní letní kino s filmem Přání k narozeninám. V této letní komedii režisérky Marty Ferencové uvidíte v titulních rolí Evu Holubovou, Jaroslava Duška, Veroniku Khek Kubařovou nebo Igora Orozoviče. Na své si přijdou i fanynky Tomáše Kluse. Jak může dopadnout bláznivá oslava narozenin? Na to se přijďte podívat ve čtvrtek 13. července ve 21:30.

Dramaturgie DK Vsetín počítá i s „mokrou“ variantou. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Malém sále Domu kultury. „Informace o případném přemístění se diváci dozví v den konání akce nejpozději v 17 hodin na sociálních sítích a na informačních cedulích na Dolním náměstí,“ připomíná za produkční tým Zdeněk Holoubek.

Následující čtvrtek 20. července nás čeká energický blues-rock okořeněný říznými kytarovými rify a osobitým melodickým zpěvem v podání kapely Dazed and Confused. Po skončení koncertu bude následovat letní kino. Na své si přijdou fanoušci svérázného fotbalisty Laviho v podání Jakuba Štáfka, promítat se totiž bude komedie Vyšehrad: Fylm.

Jakub Hekl, DK Vsetín