Na jubilejní 30. Festival Janáček a Luhačovice přijedou světově proslulí sólisté i soubory
Na jubilejní 30. Festival Janáček a Luhačovice přijedou světově proslulí sólisté i soubory
foto: Festival Janáček a Luhačovice

Zlínský kraj – Už dnes začíná v lázeňském městě jubilejní 30. Festival Janáček a Luhačovice a program dává tušit, že ho organizátoři pojali skutečně ve velkém! Návštěvníci se tak mohou těšit na opravdové lahůdky hudební klasiky v podání věhlasných hudebních těles a sólistů.
Festival, který letos vstupuje už do svého 30. ročníku, se bude konat v termínu od 11. do 15. července. Také tentokrát zůstane věrný své tradici a hlavnímu záměru, a to představit život a tvorbu proslulého skladatele Leoše Janáčka, který se opakovaně vracel do zdejších lázní, jež mu byly často inspirací.

„Vzhledem ke vztahu festivalu k Leoši Janáčkovi nemůže jubilejní ročník nabídnout snad nic mimořádnějšího než jeho Glagolskou mši, kterou Mistr komponoval v Luhačovicích v roce 1926 při svém pobytu v Augustiniánském domě. Svoji váhu bude mít i sobotní odpoledne věnované Janáčkově klavírní tvorbě v podání předního klavíristy a pedagoga Jana Jiraského nebo výstava fotografií „Janáčkovy cesty“,“ uvedla manažerka festivalu Milena Hrbáčová.

Na své si ale přijdou i hosté, kteří upřednostňují tvorbu jiných skladatelů. „Celková dramaturgie festivalu, koncipovaná jak pro náročné posluchače, tak pro lázeňské hosty a děti, nabídne bohatý program se širokým rozpětím vzniku skladeb i rozmanitostí žánrů, např. A. Vivaldi, F. Jiránek, G. A. Brescianello, J. Haydn, J. Mysliveček, W. A. Mozart, O. Respighi, P. I. Čajkovskij, L. Janáček, B. Martinů, G. Holst a další,“ upřesnila Hrbáčová.

Tento vybraný koncertní repertoár zazní v podání světově proslulých sólistů a souborů, k nimž patří například Petr Nouzovský, Irvin Venyš, Smetanovo trio, Komorní filharmonie Pardubice, Slovak Sinfonietta Žilina, Collegium Marianum a další účinkující.

V doprovodném programu bude mít svoje místo i barevný a pestrý moravský folklór, jenž tolik inspiroval a svým způsobem si i podmanil samotného Janáčka. „Ani při jubilejním ročníku nebude zapomenuto na děti, pro které bude připraveno v týdnu od 10. do 14. července pokračování týdenního interaktivního workshopu Dobrodružství s Bystrouškou pod vedením Lenky Psotové a Jitky Dulíkové Gottfriedové,“ dodala manažerka festivalu.

Kateřina Nosková