Titul Laureát festivalu MFF Strážnice 2023 získal Valašský soubor písní a tanců Radhošť z Rožnova p. R.
Titul Laureát festivalu MFF Strážnice 2023 získal Valašský soubor písní a tanců Radhošť z Rožnova p. R.
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov – Valašskému souboru písní a tanců Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm byl na právě skončeném Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice 2023 udělen titul Laureát MFF Strážnice „…za citlivý a stylový taneční projev v pořadu Rozmarýn aneb Valašský muzygál“. Ocenění uděluje Národní ústav lidové kultury a pro tento folklorní soubor je to už druhé podobné ocenění – jeho dětská složka Malý Radhošť získala titul Laureát MFF Strážnice v loňském roce.

Za zrodem pořadu VSPT Radhošť nazvaného Rozmarýn aneb Valašský muzygál stojí trojice autorů Jan Ryška, Jiří Gužík a Petra Belková. „Pásmo vzniklo v roce 2018 při příležitosti oslav 70. výročí založení souboru a je unikátní jak svým pojetím, tak obsazením, protože v něm účinkuje na devadesát tanečníků a tanečnic. V muzygálu vystupují tři generace tanečníků a tanečnic souboru Radhošť, které doprovází muzikanti a muzikantky z nejmladší generace,“ uvedl vedoucí taneční složky souboru Jan Ryška, který celý program spolu se svým autorským kolektivem nacvičil.

Příběh je postaven na textech lidových písní, hudebně je pak nesen starobylými hudebními motivy. A o čem to celé vlastně je? „No přece o lásce… Janíček a Hanička. Dva krásní lidé, kteří mají oči jenom pro sebe. Chtějí být spolu šťastni. Jejich lásce ale není přáno. Ovdovělý fojt, ne zcela nejmladší, zato však bohatý, si umane, že bude Hanička jeho ženou,“ doplnil Jan Ryška.

Valašský soubor písní a tanců Radhošť patří k nejstarším a také k nejúspěšnějším souborům v našem regionu. Kromě letošního ocenění pro dospělou složku souboru a loňské ceně pro Malý Radhošť se v roce 2011 soubor významně podílel na programu Valašsko moje, zdrávo buď autora a člena Radhoště Tomáše Grosse, který za tento pořad získal dokonce hlavní cenu MFF Strážnice.

MěÚ Rožnov