Vsetínská noc je tady. Užijte si zábavné putování městem
Vsetínská noc je tady. Užijte si zábavné putování městem
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Tradiční festival netradičních zážitků s názvem Vsetínská noc proběhne v pátek 26. května v ulicích Vsetína. Účastníky čeká večerní putování městem s návštěvou známých i běžně nepřístupných míst a bohatým doprovodným programem. Až na pár výjimek je vstup zdarma.

Do 7. ročníku happeningu, který se koná v rámci celonárodního Festivalu muzejních nocí, se spolu s hlavním organizátorem Muzeem regionu Valašsko zapojuje i Dům kultury Vsetín, Masarykovo gymnázium Vsetín, Střední zdravotnická škola a Vyšší zdravotnická škola Vsetín, Masarykova veřejná knihovna Vsetín, Vsetínská sportovní, Střední průmyslová škola strojnická Vsetín, Základní umělecká škola Vsetín a Odbor školství a kultury Městského úřadu Vsetín.

Pro účastníky je letos připraveno 11 zastávek, na kterých si užijí kulturní vystoupení, filmy, prohlídky, hry a další zábavu pro děti i dospělé. Akce oficiálně probíhá od 17 do 23 hodin, každé stanoviště má ale v tomto rozmezí určenou svou vlastní otevírací dobu a nabídku pro návštěvníky (viz níže). „Stejně jako v loňském roce se budou účastníci pohybovat mezi jednotlivými stanovišti po vlastní ose. Mapa, soutěžní kartička a programový leták budou k vyzvednutí v době konání akce v kině, knihovně, základní umělecké škole, na zámku a strojní průmyslovce. Již po získání tří razítek si můžete na kterémkoliv stanovišti vyzvednout malou odměnu,“ uvedla koordinátoka akce Olga Méhešová a na závěr dodala: „Tímto bych chtěla všechny co nejsrdečněji pozvat. Přijďte si s námi užít příjemné večerní putování městem. Letošní program napříč institucemi slibuje zajímavé zážitky pro celou rodinu, těšíme se na shledanou.“ Další podrobnosti najdete na www.vsetínskanoc.cz a www.muzeumvalassko.cz.

PROGRAM:

DŮM KULTURY

18–22 hod. komentované prohlídky zázemí (po hodině, poslední ve 22 hod.), 21 hodin

koncert Kamila Polonyová s kapelou (terasa DK).

ZÁMEK

18–22 hod. volné prohlídky expozic a výstav, výtvarná dílna, fotokoutek, pátračka s odměnou, projekce k 50. číslu časopisu Valašsko, občerstvení, 18.30 hod. vyhlášení vítězů fotografické soutěže ve výstavě Svět kostiček: CHEVA, 18.30 hod. komentovaná prohlídka výstavy Kouzlo starých map s majitelem exponátů Liborem Burešem, 19 hod. komentovaná prohlídka expozice ohýbaného nábytku, 19.30 hod. komentovaná prohlídka expozice Od kolébky po rakev, 20 hod. komentovaná prohlídka výstavy Jak se do lesa volá, 19–22 hod. vystoupení harmonikářů z Hovězské pětky.

MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA

18–22 hod. Hurá do lesa! – deskovky, hry, fotokoutek, tvoření, šifry (K-klub), 18–21.30 hod. stezka odvahy (sklepení knihovny).

MASARYKOVO GYMNÁZIUM

18–20.30 hod. prohlídky budovy A – vstup od parku (poslední ve 20 hod.) s návštěvou

knihovny a komentovanou prohlídkou Galerie Nadace MG, 18–20 hod. dílna netradičních výtvarných technik (učebna výtvarné výchovy), keramická tvorba (školní keramická dílna, za vhodného počasí i venkovní učebna), 18–19 hod. cimbálová muzika (vestibul nebo před školou), 18.30 a 19.30 hod. zpívání a hraní pro radost – sólisté a kapela (budova A, 2. patro).

SPŠ STROJNICKÁ

18–21 hod. prohlídky dílen s praktickou ukázkou vybraných pracovišť (po půlhodině, poslední ve 20.30 hod.).

ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA

18–21 hod. program na téma „Bludička Julie vidět už zdáli je, svou krásou

vábí je...“, prohlídky budovy s vystoupením žáků a učitelů na netradičních místech, výtvarná dílna aj.

KINO VATRA

18–21.30 hod. promítání na analogových promítačkách filmových pásů, prohlídka promítací kabiny, 18 hod. pásmo animovaných pohádek (vstupné 20 Kč), 20.30 hod. Tajemství hradu v Karpatech (vstupné 50 Kč).

SZŠ a VOŠ ZDRAVOTNICKÁ

18–20 hod. prohlídka budovy, muzeum ošetřovatelství a téma zdravotnictví v literatuře, „moje první noční směna“ (odborné učebny), komentovaná prohlídka výstavy maturitních prací studentů Semináře dějin výtvarného umění.

MĚSTSKÉ LÁZNĚ

17–21 hod. koupání za snížené vstupné 70 Kč na osobu (80 min. včetně šatny).

GALERIE STARÁ RADNICE

18–22 hod. komentovaná prohlídka výstavy studentů Masarykova gymnázia Vsetín.

HVĚZDÁRNA

21–23 hod. pozorování noční oblohy, za nepříznivého počasí v budově astroprojekce, prohlídka pozorovací techniky.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko