V úzké nominaci na cenu Gloria musaealis za rok 2022 má Zlínský kraj hned dva zástupce
V úzké nominaci na cenu Gloria musaealis za rok 2022 má Zlínský kraj hned dva zástupce
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Hned dvě želízka v ohni bude mít Zlínský kraj při vyhlašování cen Národní soutěže muzeí Gloria musaealis za rok 2022, které se uskuteční 25. května v Obecním domě v Praze. Prvním z nominovaných je Slovácké muzeum za výstavbu Cyrilometodějského centra a revitalizaci národních kulturních památek Velké Moravy. Druhou nominaci získalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně za vydání knihy Příběh vizovického pečiva. Do úzké nominace bylo vybráno celkem 14 projektů z celé republiky.

„Do této národní soutěže se opětovně přihlásily i naše příspěvkové organizace s vybranými projekty. Velmi mě těší, že společné úsilí Zlínského kraje i našich kolegů z příspěvkových organizací bylo oceněno zařazením hned dvou z nich do tohoto velmi úzkého a prestižního výběru. Oběma našim zástupcům držím palce a jsem spolu s celým týmem, který se na tom podílel, ve velkém očekávání, komu nakonec připadnou stupně vítězů,“ řekla Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství Zlínského kraje.

Novou přístavbu Památníku Velké Moravy – Cyrilometodějské centrum se dvěma novými expozicemi mohou návštěvníci obdivovat už více než osm měsíců. Stejně tak tři revitalizované velkomoravské lokality – Výšinu sv. Metoděje v Uherském Hradišti, lokalitu Špitálky ve Starém Městě a Na Díle v obci Modrá.

Kniha Příběh vizovického pečiva, jejíž autorkou je Jana Koštuříková, obsahuje bohatý textový i obrazový materiál a nabízí poznání současné i historické podoby tohoto fenoménu. Přináší i podrobný popis výrobní technologie včetně rad a tipů na přípravu těsta a pracovního postupu. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně spravuje sbírku asi 600 kusů tohoto pečiva, která patří k největším a nejkvalitnějším v republice.

Bc. Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje