Vsetín ve znamení Valašského záření
Vsetín ve znamení Valašského záření
foto: DK Vsetín

Vsetín - Oblíbený multižánrový festival Valašské záření se blíží. Od pátku 6. září do soboty 7. září se můžete těšit na zábavu, koncerty, šou pro všechny generace. Dramaturgie jednadvacátého ročníku opět nabízí spoustu hudebních lahůdek a dalšího vyžití.
   „Při tvorbě programu vždy myslíme na všechny generace Vsetíňanů. Nabízíme zábavu pro děti, mladší i starší ročníky. Dbáme na žánrovou pestrost od folkloru, přes pop až k rockové muzice,“ vysvětluje Eva Hennelová, hlavní dramaturgyně programu ze vsetínského kulturního domu s tím, že hlavní hvězdou letošního ročníku bude skupina Olympic, která zahraje v pátek večer ve velkém sále domu kultury.
   Valašské záření láká na další zvučná jména interpretů. „Vsetíňáci se mohou těšit na vystoupení Kamila Střihavky, Věry Martinové, Davida Krause, Schovanek, kapely Turbo a dalších," vyjmenoval Eva Hennelová.
   V rámci pátečního večerního programu se bude vzpomínat na královnu lidové písně paní Jarmilu Šulákovou, která by letos v červnu oslavila devadesátiny. Písněmi i tancem jí vzdají hold vsetínští folkloristé ze souboru Jasénka, Vsacan a pěvecké skupiny BLAženky. Chybět nebudou ani zástupci vedení města.
   Bonbónkem Valašského záření bude speciální překvapení festivalu v podobě „tajného koncertu“, který proběhne v sobotu na náměstí Svobody od 16 hodin. Skupina či interpret však zůstává utajen. Věříme, že koncert ocení zejména hudební fajnšmekři. Tuto hudební laskominku si můžete přijít vychutnat „k Partyzánům“.
   Do programu budou také letos zařazena hudební, pěvecká a taneční vystoupení dětí. O dopolední programy a workshopy pro děti se již tradičně bude starat Alcedo – středisko volného času Vsetín. Doprovodné aktivity nabídnou bohatý jarmark, filmová představení, letní kino i výstavy.
   Na Valašském záření budou mít svou premiéru také nové vratné kelímky. Ty by měly zmírnit nepořádek a množství odpadu ve městě během akce. „Při koupi prvního nápoje jej návštěvníci dostanou do vratného kelímku a zaplatí zálohu 50 Kč. Při dalším nákupu nápoje už vám jen vymění prázdný kelímek za plný a za kelímek již nic neplatíte. Při opouštění akce můžete kelímek vyměnit za vaši zálohu 50 Kč, a to ve dvou hnědých plátěných stáncích s označením VRATNÉ KELÍMKY, nikoliv u prodejců nápojů. Tyto stánky budou otevřeny v pátek i sobotu od deváté ranní do noční jedné hodiny. Nebo si můžete kelímek ponechat a budete mít hezkou památku na letošní Valašské záření,“ vysvětluje princip nakládání se zálohovanými kelímky jednatelka Domu kultury Petra Vaňková.
Mgr. Klára Blažková, PR Manager Dům kultury Vsetín s r. o.www.dkvsetin.cz