Vsetín podpoří Literární jaro i nadané děti
Vsetín podpoří Literární jaro i nadané děti
foto: MěÚ Vsetín

Vsetín – Město Vsetín poskytne ze svého rozpočtu dotace třem subjektům. Rozhodli o tom radní a zastupitelé. Prostředků na činnost či pořádání akce se dočkají Nadace Masarykova gymnázia, Mensa České republiky a Sdružení Valašsko-Horní Vsacko.

Radní rozhodli o dotaci pro Nadaci Masarykova gymnázia ve výši 17 tisíc korun na pořádání Literárního jara ve Vsetíně 2022. Jeho třináctý ročník, který se uskuteční od března do září, přinese cyklus autorských čtení a besed se spisovateli a dalšími osobnostmi z různých oborů, nebudou chybět ani hudební vystoupení, semináře a výstavy. Součástí programu bude také tvůrčí dílna. „Jde o tradiční akci, která se po dvou letech, kdy byla omezena koronavivirovou pandemií, snad vrátí do běžného formátu a jistě ji navštíví stovky Vsetíňanů,“ vyjádřil naději místostarosta pro kulturu Pavel Bartoň.

Zastupitelé schválili dotaci 150 tisíc korun Sdružení Valašsko-Horní Vsacko, jehož je Vsetín členem. Tyto prostředky jsou během roku využívány na aktivity v cestovním ruchu, na nichž se podílejí i další členské obce sdružení. „Financována je z nich například údržba cyklotras a v zimě pak lyžařských běžeckých tras,“ přiblížil starosta Jiří Růžička. Z příspěvků obcí, tedy i Vsetína, se financuje i propagace, účast na veletrzích cestovního ruchu, dotisk cyklistických či běžkařských map.

Zastupitelé taktéž schválili dotaci 36 tisíc korun pro Mensu České republiky, která od roku 2010 zajišťuje na ZŠ Rokytnice provoz Klubu nadaných dětí. Jeho účelem je podchytit už v raném věku skupinu nadaných dětí a poskytnout jim nadstandardní rozvoj a rozšiřování obzorů. Jsou pro ně připravovány exkurze, přednášky, aktivity rozvíjející intelektové schopnosti. „Na programu schůzek klubu jsou i deskové hry, řešení hádanek a hlavolamů, luštění šifer a dalších záhad či logických her, ale i návštěvy knihovny, hvězdárny, muzea či nemocnice,“ uvedl místostarosta pro školství Tomáš Pifka s tím, že klub navštěvuje zhruba 25 dětí z druhých až šestých tříd vsetínských základních škol.

Jiří Žůrek