Vsetín ovládnou Templářské slavnosti. Zažijte kouzlo středověku
Vsetín ovládnou Templářské slavnosti. Zažijte kouzlo středověku
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Nabité odpoledne plné středověkých vystoupení, ukázek, zábavných aktivit i výborné gastronomie nabídnou tradiční Templářské slavnosti, které proběhnou v sobotu 12. srpna od 14 do 21 hodin v Muzeu regionu Valašsko na zámku a hvězdárně Vsetín. Nejnavštěvovanější akce muzea vzdává hold řádu templářských rytířů, který se na přelomu 13. a 14. století výrazně podílel na rozvoji města i celého regionu, a z jehož období pochází i první písemná zmínka o existenci Vsetína.

Prostranství před zdejším zámkem se už po třinácté promění v malé středověké ležení s dobovým jarmarkem a vystoupeními šermířů, kejklířů či hudebníků. „Na hlavní scéně vystoupí kapela BraAgas, která hraje dobovou lidovou hudbu z různých částí Evropy. Dorazí také Šermířský spolek ze Šumperku, jenž obstará i závěrečnou ohňovou show. Chybět nebude Valašská garda či naší staří známí SDH Burgmistři,“ nastínil kurátor akce Pavel Mašláň. V zámeckém parku budou kromě hlavního programu probíhat i ukázky středověkých řemesel, ochutnávky dobové kuchyně či šermířské kurzy. Na nedaleké hvězdárně, která bývá klidnější zónou slavností, si pak budete moci vyzkoušet rytířské trenažéry pro děti, střelbu z luku a spoustu dalších aktivit.

Připraveno bude také bohaté občerstvení pro dospělé i děti. Těšit se můžete na tři druhy guláše od špičkového šéfkuchaře Tomáše Kapouna, který má bohaté zkušenosti ze špičkových restaurací u nás i v zahraničí, a při svém pobytu v Anglii dokonce vařil pro královskou rodinu. „Dva budou klasika hovězí a zvěřina. Po zkušenostech z loňska jsme zařadili i poctivou gulášovou polévku pro děti nebo dospělé, kteří neholdují klasickému guláši. Chtěl bych také zkusit i pár desítek porcí tradičního Valašského guláše z jehněčího masa, který se tady u nás vařil už někdy v 18. století a je specifický tím, že se do základu nedává červená paprika, takže nemá tu klasickou červenou barvu. Uvidíme, jaký bude zájem,“ vzkazuje Tomáš Kapoun. Kompletní program a další informace o slavnostech najdete na www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko