Víkend v Rožnově – putování s broučky, Valašská zahrada, Den seniorů i první bruslení
Víkend v Rožnově – putování s broučky, Valašská zahrada, Den seniorů i první bruslení

Rožnov - Lampionový průvod s názvem Putování s broučky, třídenní Valašská zahrada, Den seniorů v muzeu, ale také třeba první veřejné bruslení sezony nebo několik zajímavých výstav. Takový je poslední zářijový víkend v Rožnově pod Radhoštěm.
   Ještě před víkendem, ve čtvrtek 26. září od 16 hodin, se v Rožnově pod Radhoštěm na zimním stadionu na Bučiskách uskuteční celorepubliková velká náborová akce Týden hokeje s mottem „Pojď hrát hokej“.
   V pátek 27. září je na programu první veřejné bruslení nové sezony, a to od 19.00 do 20.30 hodin. V sobotu pak budou dva bloky, a to od 14.00 do 15.30 a druhý od 20.00 do 21.30 hodin. V neděli je bruslení od 16 do 17.30 hodin.
   Podzimní putování s broučky je na programu v pátek 27. září. Lampionový průvod pro děti - symbolická cesta Karafiátových Broučků do Valašského muzea v přírodě, začíná srazem u Hudebního altánu v městském parku v pátek v 18.30 hodin. Odtud půjde lampionový průvod do Dřevěného městečka, kde bude připraven program pro děti. V Janíkově stodole a v komorním amfiteátru se odehrají divadelní představení, zahraje také cimbálová muzika Maryjánek, na paloučku bude k zastižení pro společné foto maskot akce brouk Prskavec, Montessori školka Na Vlně připravila hru se stíny a světly a stezku pro odvážné s názvem Očka ve tmě.
   Poslední zářijový víkend bude v Rožnově pod Radhoštěm tradičně patřit zahradnickým a řemeslnickým trhům Valašská zahrada a také Svatováclavskému jarmarku zaměřenému na dobré jídlo a pití. Podzimní edice Valašské zahrady přivítá návštěvníky od pátku 27. září do neděle 29. září 2019 v areálu Sport campu vždy od 8 do 17 hodin. Připravena bude více než stovka prodejců z Moravy i Čech. V sobotu 28. září se představí se svým kuchařským uměním jeden z protagonistů oblíbeného pořadu Kluci v akci - Ondřej Slanina, jenž se vrací do Rožnova po třech letech.
   V neděli 29. září se ve Valašském muzeu v přírodě uskuteční pořad „Jsme stále mladí“, který oslaví Den seniorů. V Janíkově stodole začíná v neděli v 15 hodin koncert plný hudby českých klasiků s citacemi z knih herečky a spisovatelky Ivy Hüttnerové s názvem Lístky do památníku v podání Musica Dolce Vita. Na scéně se představí Daniela Demuthová - mezzosoprán, Žofie Vokálková - flétna, Zbyňka Šolcová - harfa. Kromě skvostů české hudby jako je Smetanova Vltava nebo Luisina polka, Dvořákovy písně či známý Valčík D dur si vyslechneme i Blodkovo Andante cantabile, písně Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, ale též skladby tvůrců minulého století Vítězslava Nováka a Zdeňka Folprechta. Vstup na pořad pro seniory je zdarma.
   Zajímavým rožnovským tipem je i výstava s názvem Marius Kotrba 60. Koná se při příležitosti nedožitých 60. narozenin rožnovského sochaře a malíře Maria Kotrby v industriálním prostoru bývalé továrny Loana, dnes zrekonstruovaného komplexu s názvem Brillovka. Výstava trvá do 5. října.
   V budově Sušák ve Valašském muzeu v přírodě se koná výstava Ludmily Vaškové s názvem Sbírání v zahradě.
   Až do konce září jsou k vidění v Rožnově pod Radhoštěm sochy s písku, které pořádá Art centrum Dagi již pošesté. Areál pískových soch na Palackého ulici je otevřen kromě pondělí denně 10 do 12 a poté od 13 do 17 hodin.
   V září můžete zajít v Rožnově také na Jurkovičovu rozhlednu, a to denně od 9 do 17 hodin. Na rozhlednu se dostanete půlhodinovou procházkou lesem po zelené turistické značce přímo z parkoviště u Mlýnské doliny u Valašského muzea v přírodě, možný je také průchod přímo z  muzea bránou přes Valašskou dědinu.
   Kompletní kalendář akcí, ale také například webkamery z města i okolí, informace k parkování ve městě a další důležité informace o akcích a atraktivitách Rožnova, najdete vždy na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.