Vernisáž výstavy Jan Frydrycha na zámku Vsetín
Vernisáž výstavy Jan Frydrycha na zámku Vsetín
Jan Frydrych foto: MRV

Vsetín - Jan Frydrych je sklářský výtvarník, jehož originální díla najdete v prestižních světových galeriích i sbírkách významných celebrit. Teď si je můžete na vlastní oči prohlédnout i na vsetínském zámku, kde byla v neděli 24. listopadu slavnostně zahájena výstava s názvem Jan Frydrych: Skleněné objekty. K vidění zde bude do 12. ledna 2020.
   Jan Frydrych (nar. 1953) žije a tvoří ve Šluknově, s Valašskem ho pojí skleněná trofej Ceny města Vsetína, kterou už 18 let zhotovuje dle návrhu významného akademického sochaře Václava Ciglera. Právě tento vsetínský rodák je pro Frydrycha od začátku jeho víc než tři dekády dlouhé umělecké činnosti velkou inspirací. Fascinují ho fyzikální vlastnosti a vizuální možnosti optického skla, jako lom světla, rozklad bílého paprsku na duhové spektrum či „kouzlo“ optických klamů.
   Jeho dílo je zastoupeno v prestižních muzejních sbírkách jako The Corning Museum of Glass v New Yorku či londýnské Victoria and Albert Museum. Najdete ho i soukromých sbírkách známých osobností, mezi něž patří například Bill a Hillary Clintonovi nebo Elton John. „No a teď si jeho úžasné práce můžete moci prohlédnout i u nás na zámku Vsetín. My jsme moc rádi, že pan Frydrych svolil k výstavě v našem regionálním muzeu, neboť vystavuje zejména v zahraničí, popř. v renomovaných českých muzeích a galerií zaměřených na umělecké sklo. Návštěvníky na ni co nejsrdečněji zveme, jelikož se jim naskýtá jedinečná příležitost vidět umění „sklářského mága“, „Mistra iluzí“ a prožít nezapomenutelné vizuální zážitky,“ prohlásila kurátorka výstavy Olga Méhešová z Muzea regionu Valašsko.
Vernisáž výstavy proběhla v neděli 24. listopadu. Na pódiu Mramorového sálu promluvil starosta města Vsetína Jiří Růžička, kurátorka výstavy Olga Méhešová i sám autor Jan Frydrych. Slavnostní atmosféru podpořilo i vystoupení žáků hudebního oboru ZUŠ Vsetín. Na tradiční prohlídku výstavy nemohli vyrazit všichni účastníci najednou, aby v mumraji lidí nedošly cenné předměty úhoně. „Jsou to předměty krásné, ale zároveň hodně citlivé i jen na dotyk lidské ruky. Je proto důležité, aby si je návštěvníci pouze prohlíželi a nesahali na ně,“ upozornila Méhešová. Veřejnosti bude výstava zpřístupněna od úterý 26. listopadu. Otevřena je stejně jako celý zámek denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Více o výstavě na www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.