Muzea v přírodě zahajují o víkendu adventní a vánoční pořady
Muzea v přírodě zahajují o víkendu adventní a vánoční pořady
foto: VMP

Rožnov - Už o tomto víkendu začínají ve dvou muzeích spadajících pod Národní muzeum v přírodě adventní a vánoční pořady. V sobotu 30. 11. mohou návštěvníci Hanáckého muzea v přírodě prožít atmosféru hanáckých Vánoc jako za starých časů. A Muzeum v přírodě Vysočina připravuje od soboty 30. listopadu do neděle 8. prosince výstavu Vánoce na Veselém Kopci aneb Hoj, ty Štědrý večere spojenou s doprovodným programem.
   V sobotu 30.11. zve Hanácké muzeum v přírodě na pořad Hanácké Vánoce. „Návštěvníci zažijí adventní a vánoční lidové zvyky a obyčeje v autentickém prostředí hanáckého gruntu. Připraven bude hanácký štědrovečerní stůl a malí i velcí hosté si v případě zájmu vyzkouší pečení a zdobení perníčků, házení střevícem nebo pouštění lodiček. Na 11,00 je připraveno vystoupení pěveckého národopisného souboru Pantla, který zazpívá koledy, provede nás adventním obdobím a předvede některé adventní a vánoční zvyky,“ pozval do Hanáckého muzea v přírodě jeho vedoucí Petr Vodešil.
Svátečně vyzdobené roubenky přiblíží atmosféru příprav i oslavy Štědrého večera v období od poloviny 19. století do poloviny 20. století také v Muzeu v přírodě Vysočina. „V sobotu 30. 11. zahájíme v areálu na Veselém Kopci výstavu Vánoce na Veselém Kopci aneb Hoj, ty Štědrý večere spojenou s bohatým doprovodným programem. Všichni, kteří k nám v období od 30.11. do 8.12. zamíří, se seznámí s tím, jak vypadal Štědrý večer bez vánočního stromečku, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole a na co se dříve děti nejvíce těšily. A prohlédnout si mohou všichni také tradiční pečivo a ozdoby, které se od konce 19. století věšely na vánoční stromeček,“ popsala obsah výstavy ředitelka muzea Ilona Vojancová. „Připraven máme také doprovodný program, ve kterém v sobotu 30. listopadu koledy zahraje Dechový kvintet Mrákotínka, v neděli 1. prosince se od 10.30 do 14.30 hodin uskuteční Mikulášská obchůzka s koledami opět v podání Dechového kvintetu Mrákotínka. Na sobotu 7. prosince se připraveno Vánoční vytrubování s Radovankou z Jiřic a také staročeská zabijačka v Hospodě na Vejměnku. A v neděli 8.12. proběhne tradiční Předvánoční jarmark na Veselém Kopci,“ doplnila Vojancová s tím, že součástí akce bude také předvádění výroby vánočních předmětů.
   V dalších dvou muzeích v přírodě začnou vánoční pořady o týden později. V sobotu 7. a v neděli 8. prosince zveme do Muzea v přírodě Zubrnice, kde si návštěvníci připomenou adventní a vánoční zvyky, které byly běžné na přelomu 19. a 20. Století v pořadu Vánoce v Zubrnicích. „Čerstvě upečená vánočka v kachlovém sporáku provoní světničku a všichni se necháme inspirovat tradiční výzdobou mikulášskými čertíky, polazy, vrkoči, stromečkem ozdobeným jablíčky, oříšky a perníčky. Dětem zpestříme prohlídku úkoly na vánoční stezce, mohou si také v dílnách vyrobit malou drobnost,“ pozvala na pořad ředitelka muzea Ivana Mikulecká s tím že součástí programu bude v sobotu 7.12. v kostele sv. Máří Magdaleny v Zubrnicích také předání ocenění Zlatý džbánek. Toto ocenění je udělováno v rámci péče o tradiční lidovou kulturu a získávají je osobnosti či spolky, které své aktivity směřují k zachování a rozvoji lidových tradic Ústeckého kraje.
   Na víkendové programy pak v Muzeu v přírodě Zubrnice navážou ve dnech 10. - 19. prosince tematicky zaměřené prohlídky Advent a Vánoce, které jsou určené školním skupinám.
Rožnovské Valašské muzeum v přírodě připravuje na čtvrtek 5. prosince prohlídku areálu Valašská dědina spojenou s mikulášskou nadílkou. Mikulášský podvečer začíná ve 14,00 hodin. „Následovat pak bude Vánoční jarmark (14.- 15. 12. 2019), Živý betlém (21. a 22. 12. ) a 26.12. pak Štěpánská koleda,“ doplnil výčet adventních a vánočních pořadů v jednotlivých muzeích Národního muzea v přírodě generální ředitel Jindřich Ondruš.
Mgr. Tomáš Gross, tiskový mluvčí, PR, marketing, Národní muzeum v přírodě