Advent  v Rožnově: koncerty, jarmark v muzeu, ale i koledy, zimní kino a diskotéka na náměstí
Advent  v Rožnově: koncerty, jarmark v muzeu, ale i koledy, zimní kino a diskotéka na náměstí
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Advent je za dveřmi a také letos je v Rožnově p. R. na toto kouzelné předvánoční období připraven zajímavý a pestrý program plný tradičních, ale také nových zajímavých akcí. Adventní čas v Rožnově pod Radhoštěm již tradičně otevírá slavnostní rozsvícení vánočního stromu, tentokrát v pátek 29. listopadu. V neděli 1. prosince v 15 hodin se uskuteční tradiční slavnostní zapálení první svíčky na velkém adventním věnci u svíčkárny Unipar na Dolních pasekách. Zastavit se na grog či svařák, nebo jen tak poklábosit a nasát atmosféru na náměstí lze během týdne od 9. do 13 prosince, kdy se konají Vánoce na náměstí. Na dvoudenní Vánoční jarmark v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě můžete zajít v sobotu 14. a v neděli 15. prosince.
   Zajímavých akcí však je v adventním čase v Rožnově mnohem více, všechny přehledně je najdete v letáčku „Advent v Rožnově pod Radhoštěm 2019“ nebo na turistickém webu města www.visitroznov.cz.
   Tradiční rozsvícení vánočního stromu, které se koná vždy v pátek před první adventní nedělí, se uskuteční 29. listopadu od 16 hodin na Masarykově náměstí. Připraven bude doprovodný program, tvořivá dílna pro děti i nezbytné občerstvení, samotné rozsvícení stromu se plánuje cca. na 17.10 hodin.
   Od pátku 29. listopadu do neděle 1. prosince se koná ve Společenském domě výstava Kouzlem adventního času, kterou připravil Spolek rožnovských žen. Výstava nabízí nejen ukázky i prodej  ručních prací žen včetně adventních věnců a jiných aranžmá, ale spoustu dalších aktivit s vánoční tématikou. Otevřeno je pátek a sobota 9 - 17, neděle 9 - 14 hodin, pátek a sobota v 10 a ve 14 hodin proběhnou kulturní vystoupení.
   V neděli 1. prosince v 15 hodin se uskuteční tradiční slavnostní zapálení první adventní svíčky na velkém adventním věnci u svíčkárny Unipar na Dolních pasekách. Každou další adventní neděli (8., 15. a 22. prosince) se pak dopoledne kolem 10. hodiny zapaluje vždy další svíčka.
   V neděli 1. prosince odstartuje v kostele Všech svatých série čtyř adventních koncertů rožnovské Základní umělecké školy a hostů, kromě čtvrté adventní neděle (14.00) se vždy začíná v 16.30 hodin.
Ideální možností zastavit se v předvánočním shonu, načerpat energii, ochutnat grog, punč, medovinu či svařené víno, dát si i něco dobrého k jídlu, zkrátka nasát předvánoční atmosféru, budou Vánoce na náměstí od 9. do 13. prosince, doplněné o akci Česko zpívá koledy ve středu 11. prosince od 18 hodin. Pětidenní Vánoce na náměstí přinesou dětská vystoupení, zimní kino pro děti (Vánoční sen, Půlnoční příhoda, Čarovná rybí kostička, Krtek a sněhulák, Vánoce u zvířátek), ale také cimbálovou muziku, zimní diskotéku v péřovkách na náměstí nebo několik koncertů včetně například vystoupení kapely AG Flek.
   Na trhy plynule naváže dvoudenní Vánoční jarmark ve Valašském muzeu v přírodě, který se uskuteční v Dřevěném městečku v sobotu 14. a v neděli 15. prosince. Zde vás čeká nejen nabídka dárků z dílen lidových výrobců, ale také koledování, obchůzky lucek a čertů a otevřené expozice ve Valašské dědině. Kromě Vánočního jarmarku ve Valašském muzeu připravili také další oblíbené vánoční programy, jako například Večer při svíčkách (1. prosince), Mikulášský podvečer (5. prosince), Živý betlém (21. - 22. prosince) nebo Štěpánskou koledu (26. prosince).
Symbolicky od 17. listopadu 2019, kdy jsme oslavili 30 let od sametové revoluce, je v Rožnově nasvícen most přes řeku Bečvu v barvách národní trikolóry. Svítit v národních barvách na počest 30 let od sametové revoluce bude most až do konce roku, a to denně od setmění až do ranního rozbřesku.
   Nabídku vánočních programů v Rožnově pod Radhoštěm každoročně doplňovalo mezinárodní sochařské sympozium Ledové království. To se ovšem tentokrát bude konat až zhruba od poloviny ledna 2020. Art centrum Dagi připravuje světově ojedinělou novinku – ledovou galerii s vícesezonním provozem. V průběhu celého roku tak v areálu na ulici Palackého bude k vidění až 20 soch s výškou až 2,5 metru.
   Předvánočním časem vás spolehlivě provede letáček „Advent v Rožnově pod Radhoštěm 2019“, ve kterém najdete všechny zajímavé akce pěkně pohromadě. Letáček je k dostání zdarma v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí, ale také v rožnovských hotelech nebo třeba v pivních lázních.
Marek Havran, MěÚ Rožnov p. R.