Ze zámku rovnou do vesmíru
Ze zámku rovnou do vesmíru
foto: MRV

Vsetín - Vejdete dovnitř prostorné nafukovací kopule, pohodlně se uvelebíte a pak už jen s úžasem sledujete úchvatnou podívanou odehrávající se nad vámi. I takto dnes může vypadat cestování vesmírem. Zájemci si ho mohou užít v neděli 1. prosince na zámku Vsetín, kde bude na jedno odpoledne umístěno mobilní planetárium Hvězdárny Vsetín.
   Pracovníci hvězdárny, která stejně jako zámek spadá pod správu Muzea regionu Valašsko, si pro vás připravili celkem čtyři projekce. První začíná ve 14 hodin a další budou následovat v 15, 16 a 17 hodin. „Společně zjistíme, že hvězdy představující jednotlivá souhvězdí spolu vlastně nemají nic společného, nebo to, že orientovat se na noční obloze nemusí být vůbec složité. Ukážeme si také některé zajímavé objekty zimní oblohy a na závěr se pokusíme poodhalit roušku tajemství Betlémské hvězdy,“ uvedl kurátor akce a jeden z odborných pracovníků Hvězdárny Vsetín Martin Leskovjan.
   Atraktivní projekce budou doplněné zajímavým odborným výkladem, abyste věděli, co přesně vlastně „na obloze“ sledujete. „Ještě je na místě upozornit, že program je vhodný pro děti od čtyř let a také, že kapacita mobilního planetária je 25 osob, takže doporučujeme přijít na danou projekci s určitým předstihem,“ doplnil Leskovjan.
   I pokud si třeba budete muset chvíli počkat, nudit se nebudete. V ceně vstupného (plné 50 Kč, snížené 40 Kč – senioři a mládež do 26 let nebo 30 Kč - děti do 6 let) je prohlídka přízemí zámku, ve kterém najdete výstavu Perníčky či Templářský sklípek, kde si můžete vyzkoušet středověkou výzbroj a nahlédnout do tajů dobové kuchyně. Více na www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.