Ve Vizovicích startuje Zámecké léto
Ve Vizovicích startuje Zámecké léto
Ilustrační foto foto: MěÚ Vizovice

Zlínský kraj - Ve Vizovicích začíná v pátek 17. července hudební festival s víc než půl století dlouhou tradicí – Vizovické zámecké kulturní léto Aloise Háby. 
   Úvodní koncert představí hudební odkaz sefardských Židů. Přesně o týden později se posluchači mohou těšit na jedinečný večer francouzských písní z 19. a 20. století.
„První koncert připravil náš dlouholetý umělecký patron, brněnský hudebník s vizovickými kořeny – Jan Čižmář, specialista na starou hudbu,“ řekl organizátor vizovického Zámeckého léta Vít Sušila. Program Misterios del Amor uvede 12 písní komunity španělských Židů, kteří byli ze země vyhnáni roku 1492. Velmi temperamentní písně jsou plné emocí. „Hlavní protagonistka večera Eliška Tesařová má upřímný a hřejivý projev a zároveň disponuje krásně zabarveným hlasem mnoha odstínů, který díky široké variabilitě intenzity, techniky užití a výrazu dokázal vykreslovat silně emotivní příběhy jednotlivých písní s velkou expresivitou. Její hlas a způsob přednesu dojímal až k slzám,“ prohlásila ve své recenzi na stejnojmenné vystoupení v Mikulčicích pedagožka a flétnistka Anežka Šejnohová. Na kontrabas zahraje Marian Friedl, na flétnu Marta Kratochvílová a na kytaru již zmíněný Jan Čižmář.
   Hudební program, který se uskuteční 27. července, naplňuje jednu z idejí vizovického festivalu – dát prostor i místním umělcům. Letos je jím barytonista Roman Hoza z Hulína na Kroměřížsku, který má svou domovskou scénu v brněnské opeře. „Toto vystoupení s názvem Ma Belle Dulcinée bude svým zaměřením určitě vybočovat z běžného koncertního repertoáru. Světově uznávaného barytonistu Romana Hozu doprovodí na klavír Ahmad Hedar, který mimo jiné před čtyřmi lety v Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech vyhrál cenu za nejlepší klavírní doprovod,“ přiblížil Vít Sušila. Na programu jsou francouzské písně od předních hudebních skladatelů z přelomu 19. a 20. století.
   Koncerty začínají vždy v 19.30 hodin a konají se v Reprezentačním sále zámku ve Vizovicích.
Irena Frolová, Zlin.cz