Den otevřených dveří na Hvězdárně Vsetín
Den otevřených dveří na Hvězdárně Vsetín
foto: MRV

Vsetín - Spousta zábavných aktivit i zajímavostí ze světa astronomie čeká na účastníky Dne otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 18. července na Hvězdárně Vsetín.
   Hvězdárna Vsetín letos slaví 70. narozeniny a Den otevřených dveří je jednou z akcí v rámci oslav. Hlavní program proběhne od 9:00 do 17:00 hodin. Muzeum regionu Valašsko pro vás chystá prohlídky hvězdárny a venkovní meteorologické stanice. V plánu je i pozorování Slunce prostřednictvím velkého dalekohledu v kopuli. Děti se mohou těšit na výtvarné tvoření a další zábavné aktivity, včetně pátrání po truhle s pokladem.
   Na hlavní program naváže od 22:00 do 23:30 hodin Večerní astronomické pozorování. „V červenci můžeme na noční obloze pozorovat barevné dvojhvězdy Albireo či planetární Prstencové mlhoviny ze souhvězdí Lyry. Upozorňujeme, že pozorování se koná pouze za vhodných podmínek. O případném zrušení vás budeme informovat na Facebooku Muzeum regionu Valašsko,“ uvedl vedoucí hvězdárny Vsetín Petr Stolařík.
  Vstup na Den otevřených dveří je zdarma. Připlatíte si pouze za aktivity pro děti (35 Kč) a pátračku po pokladu (20 Kč), pokud tedy nemáte zaplacenou hrací kartičku letního dobrodružství z jiného objektu Muzea regionu Valašsko.
   Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz či Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.