Astronomové na cestách za publikem
Astronomové na cestách za publikem
foto: Jiří Srba

Val. Meziříčí - Fryšták, Prostřední Bečva, hrady ve Štramberku nebo Starém Jičíně... To je jen několik ukázkových případů, kdy pracovníci valašskomeziříčské hvězdárny naloží dalekohledy s příslušenstvím a – většinou o víkendech – zamíří za amatérskými zájemci o astronomii, aby jim zprostředkovali krásy noční oblohy.
   „Děláme to tak už léta, vždy o letních prázdninách, v případě zájmu i v září a říjnu,“ říká odborný pracovník hvězdárny Tomáš Pečiva. S kolegy používá při schůzkách s astronomií několik přenosných dalekohledů pro různé druhy pozorování. Součástí programu bývá poutavé vyprávění o aktuálním dění na obloze i o vesmíru obecně. Jedinou podmínkou je příznivé počasí a alespoň trochu jasné nebe.
„Je to pro nás příjemné rozptýlení, spojené s výletem na zajímavá místa,“ líčí Pečiva. Úchvatné zážitky si odnášejí také posluchači. Na většině míst si proto zvou astronomy každý rok, často i několikrát za sezonu. „Zvláště zajímavé to bývá pro rodiny s dětmi. Pro nejmenší diváky je atraktivní pohled na velké planety Jupiter a Saturn. Když je potom přemůže spánek, povídáme si s dospělými o mlhovinách, hvězdokupách i samotné podstatě vesmíru,“ usmívá se Pečiva.
   Prázdninový kalendář je už sice plný, ale i v následujících dvou měsících se na obloze budou dít zajímavé věci, které astronomové mohou divákům přiblížit. Jejich návštěvu si lze objednat na telefonu 571 611 928 nebo e-mailu info@astrovm.cz. Více informací na www.astrovm.cz.
Kdy a kde se s astronomy ještě setkáte:
Pátek 17. července ve 20.30 h – Štramberk (NJ) – hrad
Pátek 24. července ve 21 h – Prostřední Bečva (VS) – nad kostelem
Sobota 25. července ve 21 h – Zašová (VS) – park nad kostelem
Pátek 31. července ve 21 h – Bartošovice (NJ)
Sobota 8. srpna ve 21 h – Frýdlant nad Ostravicí (FM) – chata Ondřejník
Sobota 8. srpna ve 21 h – Starý Jičín (NJ) – hrad
Pátek 14. srpna ve 21 h – Lutonina (ZL) – u obecního úřadu
Pátek 14. srpna nebo sobota 15. srpna ve 20.30 h – Štramberk (NJ) – hrad
Sobota 22. srpna ve 20 h – Hodslavice (NJ)
Úterý 25. srpna ve 20 h – Březnice (ZL)
Sobota 29. srpna ve 20 h – Vizovice (ZL)
Neděle 30. srpna ve 20.30 h – Dešná (ZL)
Mgr. Josef Beneš