Vánoční koncerty Fleretu a Vojty Nedvěda zamířily „z kulturáku do obýváku“
Vánoční koncerty Fleretu a Vojty Nedvěda zamířily „z kulturáku do obýváku“
Fleret foto: Radovan Kocúrek

Vsetín – Dva speciální vánoční koncerty s benefičním podtextem se uskutečnily v pondělí 20. a v úterý 21. prosince jako náhrada kulturního programu zrušených Veselých vánočních hodů. Kapela Fleret a Vojta Nedvěd se skupinou Tie Break zahráli své nejznámější písně, nechyběly ani koledy a písně vánoční. Koncerty navodily tu pravou vánoční atmosféru nejen návštěvníkům ve velkém sále Domu kultury, ale také všem divákům u obrazovek. Oba koncerty se totiž přenášely živě na internetu přímo „z kulturáku do obýváku“.

„Chtěli jsme dát Vsetíňanům možnost ochutnat před Vánocemi trochu kultury, zpříjemnit předvánoční čas a také podpořit benefiční akci Dětského vánočního městečka, které muselo být stejně jako Veselé vánoční hody zrušeno,“ vysvětlila jednatelka Domu kultury Petra Vaňková. Sérii dvou vánočních koncertů zahájil v pondělí v podvečer Fleret, v úterý navázal Vojta Nedvěd se skupinou Tie Break. Na koncertech zazněly notoricky známé písničky i ukázky z nových alb.

„S Fleretem si diváci zazpívali i několik koled, Vojta Nedvěd pak přinesl vzpomínkový průřez nejoblíbenějšími písněmi bratří Nedvědů. Zazněly například Stánky, Nad Sázavou, Kohout a další,“ popisuje Eva Hennelová, produkční Domu kultury Vsetín. Vánoční koncerty si užili také samotní účinkující – domácí valašská kapela Fleret i Vojta Nedvěd měli velkou radost z každého návštěvníka i z nové zkušenosti s internetovým streamováním koncertu.

„Jsme rádi, že se z našeho vystoupení v rámci vánočních koncertů ve Vsetíně stala už jakási tradice. Moc děkujeme, že jste měli tu odvahu v dnešní poněkud těžké a také zvláštní době koncert uskutečnit,“ poznamenal kapelník Fleretu Zdeněk Hrachový. Muzikanti věří, že potěšili nejen diváky v sále, ale i ty u obrazovek počítačů nebo tabletů. „Koncert měl příjemnou rodinnou atmosféru a pro nás to znamenalo, že jsme vlastně hráli v takovém velikém obýváku,“ pochvaloval si atmosféru koncertu Vojta Nedvěd.

Koncert Fleretu navštívila stovka účastníků, na koncert Vojty Nedvěda zavítalo dalších padesát posluchačů. Oba koncerty měly podobnou sledovanost i na internetu, sledovali jej diváci nejen ve zlínském kraji, ale po celé ČR. Záznamy koncertů jsou stále k dispozici na Facebooku Domu kultury Vsetín.

Součástí obou koncertů byla i vánoční benefice. Návštěvníci v sále i diváci u obrazovek měli možnost přispět v rámci benefičního projektu Dětské vánoční městečko. „Dobrovolný příspěvek poputuje do rodiny dvanáctileté Viktorky Malinové, která trpí vzácným onemocněním Rettův syndrom. Na koncertech se na dobrovolném vstupném podařilo vybrat 10 973 Kč,“ doplnila Petra Vaňková. V průběhu koncertů přispívali skrze transparentní účet také diváci u obrazovek, za dva dny přibylo na účtu přes dvacet tisíc korun.

Mgr. Veronika Ježíková, DK Vsetín