Valašské Meziříčí a Budva – stávající partnerství podpoří výstava
Valašské Meziříčí a Budva – stávající partnerství podpoří výstava
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – V květnu 2001 navázalo Valašské Meziříčí, jako jedno ze dvou měst v České republice, partnerství s černohorským městem Budva. Po dvaceti letech připomíná vzájemné vztahy putovní výstava Kulturní dědictví UNESCO Černá Hora, která je v Muzejním a galerijním centru k vidění do 30. května.
   Vzájemná spolupráce mezi partnerskými městy Budva a Valašské Meziříčí funguje v oblastech kultury, sportu, vzdělávání dětí a mládeže, veřejné správy, podpory podnikatelského prostředí a cestovního ruchu. „Od roku 2001, kdy byla podepsána partnerská smlouva, vzniklo několik zajímavých projektů a setkání. Studenti sklářské školy měli příležitost vystavit své výrobky v galerii v Budvě. Lidový soubor Kanjoš byl několikrát součástí folklórního festivalu Babí léto. V roce 2019 se fotbalisté z Budvy účastnili místního mezinárodního turnaje,“ vzpomíná na některé ze společných projektů starosta Robert Stržínek. Zástupci města Valašské Meziříčí se také pravidelně účastní tradičních dnů Budvy.
   Putovní panelová výstava Kulturní dědictví UNESCO Černá Hora prezentuje všechny položky světového seznamu UNESCO v oblasti materiálního, přírodního a nemateriálního dědictví a paměti světa. „Výstavu navíc doplňují další kolekce, které návštěvníky seznamují s touto zajímavou zemí a její bohatou historií,“ představuje expozici Jan Anlauf, vedoucí Muzejního a galerijního centra a pokračuje: „Několik panelů se věnuje významným osobnostem Černé Hory s českou stopou, mezi které patří i vůdce slavné vzpoury v Boce Kotorské František Rasch z Přerova. Dále mohou návštěvníci vidět fotografie cestovatele Josefa France a část výstavy je přímo věnována partnerství Valašského Meziříčí a Budvy.“ Expozice je přístupná od úterý do pátku mezi 9.00 a 17.00 hodinou a o víkendu od 13.00 do 17.00 hodin.
   Budva leží ve střední části jadranského pobřeží Černé Hory, 65 kilometrů od hlavního města Podgorice. Žije zde okolo 10 tisíc obyvatel. Je typickým přímořským letoviskem, zdejší riviéra měří 25 kilometrů a zahrnuje 17 pláží.
Veronika Davidová, referent odboru školství, kultury a sportu