V neděli se na Velké Javořině konají Slavnosti bratrství Čechů a Slováků
V neděli se na Velké Javořině konají Slavnosti bratrství Čechů a Slováků
Slavnosti na Velké Javořině. foto: velkajavorina.com

Zlínský kraj – V duchu oslav stého výročí vzniku Československa se tuto neděli 29. července uskuteční na Velké Javořině XXVI. ročník Slavností bratrství Čechů a Slováků. Akce se koná pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a také pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje a předsedů Trenčínského a Trnavského samosprávného kraje.
   Očekává se řada významných hostů včetně předsedů obou komor Parlamentu České republiky i slovenské Národní rady.
Před tím, než začne celodenní kulturní program pro veřejnost, položí představitelé obou států a příhraničních krajů kytice k Památníku vzájemné pospolitosti. Potom vystoupí Mužský pěvecký sbor z Kunovic, slovácké krúžky z Prahy, z Brna a z Bratislavy a také Skaličané.
   Slavnosti budou oficiálně zahájeny v 10:30 na Velkém pódiu, kde se postupně vystřídá dechová hudba Dolněmčanka z Dolního Němčí, dechové a folklorní soubory Javorinka z Lubiny-Miškech Dedinky, Turanček ze Staré Turé, Radošov z Veselí nad Moravou, slovenská zpěvačka Sima Martausová, Bartošův soubor ze Zlína, folklorní soubor Senior klub Družba z Trenčína, Zlaté husle z Bratislavy, sourozenci Ulrychovi a Javory a na konec bude prostor i pro společné zpívání všech účastníků.
   Na Malém pódiu se představí Dostavník z Bánovců nad Bebravou, Salem z Pezinoku a Telegraf z Uherského Hradiště.
Z obou stran hranice bude zajištěna pro účastníky slavností autobusová doprava zdarma, jízdní řády jsou na webu www.velkajavorina.com.
   Kulturní program je dotován Zlínským krajem, na organizaci akce se podílí Klub kultury Uherské Hradiště a starostové okolních měst a obcí.
Mgr. Helena Mráčková, Krajský úřad Zlínského kraje